АГРОВІДЕО

В Україні очікується дефіцит овочів борщового набору

11.04.2022 10:00
image (1)

Силами аналітичного департаменту проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» було проведено моделювання розвитку ситуації на ринку овочів борщового набору в сезоні-2022/23. Цей прогноз не є точним, а лише відображення очікування впливу певних факторів на розвиток ринку. Про це повідомляє fruit-inform.com, пише agronews.ua.

В моделюванні розглядається повна втрата площ під овочевими культурами в Херсонській області та частині Запорізької області, а також їх різке зниження в тих регіонах, де були або продовжуються активні бойові дії.

Втрата південних регіонів також призведе до відсутності озимих та ранніх овочів на українському ринку та орієнтації цін на можливий імпорт. Отже, початкові ціни сезону очікуються на достатньо високому рівні, і вони також будуть орієнтиром на ціни більш пізніх овочів.

Моделювання розвитку ситуації також передбачає зниження кількості населення, яке знаходиться в Україні на 11% меншим від 2021 р. (це емігранти, які виїхали з України до інших країн, а також населення, яке залишається на окупованих територіях). Рівень свіжого споживання на душу населення моделюється таким чином, щоб складати середній показник за останні роки, проте у разі значного зростання цін він буде нижчим.

Окупація українських областей та активні бойові дії можуть призвести до різкого зниження посівних площ під усіма категоріями борщового набору. Дефіцит та здороження палива, посівного матеріалу, добрив, засобів захисту рослин, за попередніми очікуваннями, може призвести до найнижчої середньої врожайності овочів за останні роки.

У результаті, внутрішнє виробництво знизиться, ринок буде потребувати значних обсягів імпорту, а ціни на плодоовочеву продукцію з більшою вірогідністю – зростуть. Якщо те населення, яке виїхало за кордон, почне повертатися до України, то дефіцит продукції буде ще більш відчутним.

Станом на сьогодні, найбільший дефіцит очікується у сегментах картоплі та цибулі ріпчастої. Обсяги потенційно необхідного імпорту картоплі може сягати близько 300 тис. тонн, тоді як додаткової цибулі для звичного рівня споживання буде необхідно більше 100 тис. тонн. Декілька десятків тисяч тон імпорту буде також необхідно для нормального функціонування ринку моркви та буряку.

Читайте також: В Україні вивели нову сальну породу свиней.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: