НОВИНИ

В Україні очікується чергове подорожчання соняшникової олії

12.10.2021 12:32
2100_oil

Українці платять мінімум в півтора рази більше за пляшку соняшникової олії, ніж громадяни європейських країн, і це ще не межа. Про це повідомляє OBOZREVATEL, пише agronews.ua.

Незважаючи на те, що Україна – одна з країн-лідерів з виробництва соняшникової олії, ціни на нього прямують в нескінченність. Це пояснюють дорожнечею енергоресурсів і відсутністю жорсткого регулювання з боку антимонопольних служб.

Зараз літр олії в українських супермаркетах коштує приблизно 70 грн. У цей же час, в Німеччині масло, в перерахунку на нашу валюту, коштує трохи більше 40 грн. Поляки платять близько 46 гривень за літр, а італійці – 23.

Сколько стоит подсолнечное масло в Украине и ЕС

Причини таких високих цін:

в ЄС існує конкуренція на ринку соняшникової олії, в той час як в Україні в основному продукція місцевого виробництва;

українські ціни залежать від світових, але знижуються повільніше;

на експортну продукцію українські виробники не платять ПДВ, а за масло, яке продається в ЄС, доводиться віддавати 20% податку на додану вартість.

У 2021 році в більшості європейських країн ціни на масло піднялися в 1,5-2 рази. Однак після цього стався такий же різкий відкат: соняшникова олія почало дешевшати. Українські ціни швидко відреагували на зростання світових, але здешевлення після цього не сталося.

Як пояснює аналітик Українського клубу агробізнесу, український виробник може як продавати олію всередині країни, так і експортувати її. Тому при зростанні цін у світі збільшується вартість і в Україні, інакше внутрішній ринок став би нецікавим, що призвело б до дефіциту.

На скільки ще подорожчає олія

Вже незабаром, якщо ціни на газ не зменшаться, масло може подорожчати ще на 5-10%.

Власник групи компаній “ГрадОлія” Станіслав Таршин каже, що ціна на пляшку олії взагалі може піднятися до 100 гривень і вище.

“Ситуація ускладнюється тим, що одночасно відбувається значне, майже на 25%, зростання інших складових витрат переробки, таких як електроенергія і гексановий розчинник, що складає більш як 30% собівартості виробництва”, – пояснив він.

Нагадаємо, що В Україні вивели новий сорт ріпчастої цибулі.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: