ВАЖЛИВО

В Україні назвали перспективний напрямок в ягідництві

12.05.2021 13:05
top_10_samykh_poleznykh_letnikh_yagod

Попри те, що ожину в Україні досі вважають нішевою культурою, її вирощування у промислових масштабах щороку практикує все більше ентузіастів ягідівництва. І ті, хто зважився зайнятися саме ожиновим бізнесом, переконують у перспективності цієї справи. У тому, що ожина чи не найвигідніша ягідна культура, не має жодного сумніву й керівник особистого підсобного господарства «Павлівські» Михайло Павлівський. Про це повідомляє ВerryField, пише agronews.ua.

У селі Веселе, що в Бериславському районі на Херсонщині, власники сімейного підприємства вирощують ожину на семи з половиною гектарах. Відтоді, як захопилися цією справою, встигли переконатися, що за умови правильного підходу до господарювання особливих труднощів у процесі вирощування ожини не виникає, а на отриманий врожай є попит і в Україні, і за кордоном.

“Взагалі ожина – культура, яка ростиме всюди, хіба що болотиста місцевість для її вирощування не годиться. Щоправда, наше господарство починалося не з цієї культури, а з винограду. Заснували ми його у 2002 році, об’єднавши ті земельні паї, які отримали після розпаду колгоспів. Тоді разом з дружиною та кумами вирішили займатися вирощуванням винограду. У підсумку створили чималу колекцію кращих світових сортів цієї культури, з них вибрали 5 гібридних форм винограду і їх вдосконалюємо”, – зауважує Михайло Павлівський.

Ожинова плантація в ОПГ «Павлівські» починалася з двох кущів цієї культури. У ті часи ожина на Херсонщині була ягодою не надто відомою – подекуди її навіть плутали з шовковицею, пригадує керівник господарства. Однак з роками ожинові насадження поступово розширювали, а водночас росла й популярність цієї ягоди.

“Зараз маємо 7,5 гектара ожини, а також майже 8 гектарів насаджень винограду. Вирощуємо також суницю садову, проте площі під цією культурою варіюються, оскільки суниця росте в міжрядді винограду – у теплиці та відкритому ґрунті. У теплиці, де висаджений виноград, застосовуємо гідропонну технологію на субстраті. У відкритому ж ґрунті міжряддя винограду широкі – 3,5 метра, тож по центру садимо ще два рядки суниці садової. Така технологія позитивно впливає на стан насаджень винограду, оскільки під час поливу суниці вологу водночас отримує й виноград. Відповідно, активніше розвивається коренева система, що позитивно впливає і на стан наземної частини. У результаті завдяки поливу отримуємо більший врожай”, – розповідає Михайло Павлівський.

В Україні є попит на ожину, стверджує Михайло Павлівський. Головне – вирощувати красиву ягоду, тобто якісний товар. Господарство має угоди з маркетами, куди й реалізується зібраний врожай. Також формуються гуртові партії на експорт – українську ожину постачають у Білорусь.

“Маємо сучасне холодильне устаткування – встановили чотири холодильники, останній з яких ми замовили разом з обладнанням у компанії  «РалкоТехник». Холодильне обладнання для ягід має свої нюанси. Зібрана ожина спочатку потрапляє у камеру попереднього охолодження, а згодом – в основну. Щоб здобути досвід, ми відвідали багато країн і зрозуміли, що спочатку потрібно не охолоджувати ягоду, а «витягати» з неї повітря, тому і компанію постачальника обрали з міжнародним досвідом. Ще одне важливе правило якості полягає в тому, що чим раніше після збору ягода була охолоджена, тим краще. Зрештою, у цьому немає нічого складного, достатньо лише діяти за правилами і ставитися до справи професійно”, – вважає очільник господарства.

Нагадаємо, що на Запоріжжі виростили найбільший в Європі кизиловий сад.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: