НОВИНИ

В Україні набирає шаленої популярності високоолеїновий соняшник

20.12.2021 11:04
talento

В Україні зростає попит на високоолеїновий соняшник. Минулого року площі під культурою досягли рекордних 800 тис. га. Про це розповів Сергій Тимошенко, генеральний директор компанії «MAS Seeds Україна», пише agronews.ua.

«За площами цей сегмент розвивається досить динамічно. Наприклад, у 2014 р. під високоолеїновий соняшник в Україні було відведено близько 100 тис. га. Далі інтенсивність його вирощування зростала, і в 2020 році вже був рекорд — близько 800 тис. га», — розповів аграрій.

За його словами, цьогоріч площі зменшились, попит трохи просів, і премія була іноді навіть несуттєва у порівнянні зі звичайним.

«Усе тому, що як у нас, так і в Євросоюзі виробили досить багато ВО-соняшнику. А Україна взагалі, здається, вийшла на перше місце у світі за його виробництвом. Тому попит не співпав із пропозицією. Що відіб’ється на площах у цьому році — вони зменшились десь на 20%, а в деяких країнах на 25%», — пояснив Сергій Тимошенко.

Також він поділився прогнозами на наступний сезон.

«Насправді динаміка цього сегменту досить цікава. Площі по високоолеїновому соняшнику дуже залежать від попиту, від премії, від зацікавленості фермерів. Якщо проаналізувати ситуацію за останні 15-20 років, то чітко простежується тенденція: після року зростання премії йдуть 2 роки падіння, і на 3-й рік знову зростання. Кореляція дуже чітка: якщо є попит — премія зростає, якщо більша пропозиція, ніж попит, — премія падає. І такий 3-річний цикл повторюється вже декілька разів поспіль», — пояснив експерт. 

За його словами, якщо слідкувати, то завжди можна визначити сезони «злетів» і падіння. Щоб був баланс — не сіяти багато в ті роки, коли попит знижуватиметься, і навпаки.

«Я вважаю, що цілком прийнятна премія за високоолеїновий соняшник в нормальні роки починається від $25-30/т, а в середньому $35-40/т і це буде дуже цікава премія. Якщо ви отримуєте врожайність 3-4 т/га, порахуйте скільки ви заробите, навіть за додаткових витрат на логістику», — додав Сергій Тимошенко.

Читайте також: В Україні різко зросли ціни на цибулю.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: