НОВИНИ

В Україні набирає популярності найсолодший овоч

12.01.2023 16:11
v-ukrayini-pochali-viroschuvati-chorniy-chasnik-10635

Нещодавно український медійний простір сколихнула новина – виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали шукати назви сортів чорного часнику, але усе виявилося простіше, чорним він не росте, а стає після процесу ферментації. Про це повідомляє agronomy.com.ua, пише agronews.ua.

На наші питання відповідає Стадніченко Тетяна (менеджер проекту Sweet Garlic).

Чорний часник це продукт переробки звичайного свіжого часнику, при якій останній проходить процес карамелізації (багато хто говорить про процес ферментації або бродіння – що теж має право на існування) без будь якої участі хімічних чи натуральних добавок. В результаті отримуємо повністю натуральний продукт. Історія чорного часнику починає відслідковуватися з часу появи перших пірамід, оскільки при розкопках його знаходили в гробницях фараонів. Зараз, подекуди, він став невід’ємним продуктом в раціоні харчування. 

Процес виробництва чорного часнику 

Сухі чисті голівки часнику розміщують в ємності та витримують упродовж 20-90 діб в спеціальних камерах при підвищеній температурі (без відкритого вогню і диму) та контрольованій вологості. Наразі його поєднують майже з усіма продуктами харчування, такими як шоколад, хліб, соуси, ковбасні продукти, сири, батончики, сухі сніданки, морепродукти та навіть з алкогольними напоями.

З яких сортів роблять чорний часник

Для отримання якісного та смачного чорного часнику краще використовувати сорти з високим вмістом цукру. Це потрібно для того, щоб отримати солодкий та приємний смак, без зайвої гіркоти. При цьому дуже суттєвими для отримання якісного кінцевого продукту є умови вирощування самого часнику та правильний догляд за ним в процесі росту. Саме якість сировини – свіжого часника – є ключовим моментом, тому для виробництва нашого чорного часника ми самі займаємось його вирощуванням. Звичайно, простіше і навіть дешевше купити готовий часник та працювати з ним, що, до речі, і роблять деякі виробники, але подумайте,  якщо проходити повний цикл від посадки часнику до отримання чорного часнику, ви можете постійно удосконалювати смак, якість та технологію виробництва, і ви точно знаєте з якою вихідною сировиною працюєте. Тому для того, щоб отримати якісний продукт, нам довелось близько 5 років працювати в тестовому режимі, і повірте, не завжди часник виходив смачний. Перші партії смак отриманого продукту взагалі мало кому подобався, вживали його тільки тому що знали користь. Але благо ніхто з нас не здався, ми продовжували робити цю магію, і за цей час перепробували різні сорти, різні калібри, часник, вирощений з усіх видів посадкового матеріалу і зібраний в різноманітні терміни і з земель з різними умовами вирощування – всі ці нюанси впливають на кінцевий смак отриманого продукту. І повірте, воно того вартує – в результаті ми досягли стабільного солодкого смаку, який подобається більшості людей, що вперше чи постійно його вживають.

В чому переваги та недоліки чорного часнику

Наголошуємо: чорний часник – це абсолютно натуральний продукт, без додавання будь-яких спецій чи хімічних домішок. В своєму складі він має в кілька разів більше антиоксидантів аніж у свіжому часнику, користь якого ми добре знаємо, містить значно більше вітаміну С та харчових волокон. Його рекомендується вживати в оздоровчих цілях і використовувати для дієтичного харчування. Що вміє цей продукт? При регулярному вживанні він нормалізує тиск, посилює імунітет, покращує травлення, допомагає боротися з цукровим діабетом, стимулює роботу серця та має протиракову дію, протистоїть втомі та старінню. Щодо недоліків, то як і у всіх продуктів протипоказане надмірне вживання – регулярних 1-2 зубка на день цілком достатньо для отримання всіх вищезазначених користей.

Чи складно українським аграріям організувати виробництво чорного часнику, наскільки складні технології.

Будь яка нова сфера виробництва не є легкою, особливо якщо ти не маєш в кого запитати і відштовхуєшся від інтернет ресурсів та статей. Судячи з особистого досвіду, в цьому виробництві є дуже багато тонкощів, які потрібно відчувати та напрацьовувати протягом років. Щодо самого виробництва, процес карамелізації однієї партії триває 20-90 днів, в залежності від обладнання та технології – весь цей час плюс час на підготовку сировини (очистка, сортування, укладка) відбувається безперервний контроль виробництва – контролюється температура і вологість, безперебійне електропостачання. Технологія – це неабиякий досвід, вона побудована особисто нами на наших помилках та спробах зробити щось краще. Тому по сьогоднішній день ми вдосконалюємось, продовжуємо тестити і інші сорти та різновиди часника, які не потрапляють в продаж, доки не будуть досконалими.

Сьогодні чорний часник коштує чималих грошей і виглядає перспективним для виробників, але наскільки високим буде на нього попит?

Вартість якісного чорного часнику є достатньо високою. Її складові – це дороговартісне обладнання, високе енергоспоживання виробництва та вартість самої сировини – часнику, який, по-перше, повинен бути високої якості, по-друге, – в процесі переробки втрачає половину своєї ваги. Окрім того, потрібна жертва у валюті час: рахуйте організацію роботи, тривалість самого процесу виробництва та, передусім, вивчення і вдосконалення технології, – адже далеко не перша партія отриманого чорного часнику матиме крім користі ще й досконалий смак. Через який проміжок часу вдасться отримати продукт, який можна вживати із задоволенням, а не тільки заради користі?

Для людей в Україні – це такий собі нонсенс, як може часник бути чорним та ще й солодким? Тут часник є часник, до сала та борщу, про яку “мармеладку” до кави, чи какао йде річ? Але все ж є люди, які не бояться нового, які люблять куштувати нові “екзотичні” продукти, які слідкують за досвідом інших країн щодо споживання  натуральних та еко продуктів, які контролюють своє харчування і намагаються зробити його кориснішим. Завдяки таким людям і маємо попит на наш продукт – чорний часник “Sweet garlic”, а завдяки інформуванню нових споживачів цей попит постійно зростає, але тільки на якісний продукт, скуштувавши який, неодмінно захочеться споживати його знову. 

Чи є сьогодні імпорт чорного часнику в Україну і чи можливий експорт? Які країни найбільше його споживають?

Наразі імпорт чорного часнику, наскільки нам відомо – дуже незначний – в основному це покупки приватними споживачами на іноземних маркетплейсах. Тут питання стоїть з однієї сторони про низький рівень споживання, бо люди зараз далекі від того, що ж робити з таким часником, в які страви додавати та як їсти. З іншого боку потрібно думати про якість: найбільша країна-виробник є Китай, імпортований з якої навіть свіжий часник має, в порівнянні з вітчизняним, гарний вигляд але низьку користь, тому що не є живим продуктом (не проростає “завдяки” різноманітним обробкам, в тому числі хімічними речовинами). Яку якість і користь матиме чорний часник з такої сировини важко уявити. Знаємо чимало наших клієнтів, які куштували чорний часник інших виробників і після того хотіли назавжди відмовитись від думки про його споживання. Проте скуштувавши наш продукт – чорний часник “Sweet garlic” стали його споживачами і нашими покупцями! 

Найбільше споживання чорного часнику фіксується в США, Кореї та Іспанії, – там добре знають, люблять і цінують чорний часник. Саме ці країни, а окрім того, Західна Європа, можуть розглядатися в якості експортних напрямків для високоякісного українського чорного часнику!



Перегляди: 53
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: