НОВИНИ

В Україні набирає обертів проблема утилізації пестицидів

16.12.2021 15:22
Tara-765

Пестициди за останні півстоліття заполонили українські поля. Головним чином через низький рівень екологічної свідомості аграріїв та державних діячів в сфері сільського господарства рівень пестицидів став дуже високим, що призвело до суттєвого забруднення навколишнього середовища. Про це повідомляє Аграрії разом, пише agronews.ua.

Велика кількість пестицидів в аграрному секторі призвела до появи так званих пестицидних могильників, які вимагають утилізації.
Утилізація пестицидів є значним викликом для сучасного українського суспільства.

Проблематика утилізації пестицидів часто недооцінюється громадянами через брак об`єктивної інформації з приводу їх шкоди та впливу на навколишнє середовище та здоров`я свійської худоби і навіть людини.

Процес утилізації пестицидів є складним технологічно та вимагає дотримання багатьох технологічних та екологічних норм.

Отже, особливістю обробки відходів непридатних пестицидів є необхідність підтримання високих температур процесу порівняно із знезараженням інших відходів. Так, наприклад, для знезараження твердих нехімічних відходів можуть бути використані димові гази з температурою 700-1100 ºС, а для твердих хімічних відходів, в тому числі пестицидів, крім інтенсивного перемішування, температуру процесу необхідно підтримувати від 1000 до 1500 ºС (в середньому 1200 ~ 1300 ºС).

Термічний метод знезараження і ліквідації твердих відходів в залежності від умов режиму окислювально-відновних процесів, технологічного оформлення і складу одержуваних продуктів можна поділити на такі способи:

1. Знезараження відходів в камерних печах.
2. Знезараження відходів в багатополичкових печах.

3. Знезараження відходів в обертових барабанних печах.
4. Знезараження відходів в циклонних печах.
5. Знезараження відходів в розпилювальних печах.
6. Знезараження відходів в печах із псевдозрідженим шаром

В даний час основні запропоновані способи утилізації перерахованих речовин ґрунтуються на високотемпературному (більш1200°С) впливі на знищувані відходи з подальшим різким охолодженням відхідних продуктів горіння і складною системою їх фільтрації, що забезпечує поглинання діоксинів і фуранів.

Домінування систем утилізації пестицидів, що базуються на спаленні не є новим, але переробників та замовників утилізації пестицидів дуже приваблює відносна дешевизна методу та технологічний мінімалізм при реалізації.

Однією з модифікацій цієї технології є фільтраційне горіння і вогневе (термоокислювальне) знешкодження.

Проблема утилізації пестицидів є актуальною для більшості країн світу. Її актуальність не залежить від рівня розвитку економіки, сільського господарства та загальної культури в країні.

Цьому сприяє високий рівень проникнення пестицидів у всі сфери сільського господарства. Через високий рівень накопичення пестицидів у всіх країнах гостро стоїть проблема утилізації пестицидів та інших отрутохімікатів. На сьогодні в світі не існує єдиних універсальних технологій утилізації пестицидів. Здебільшого у багатьох країнах світу в пріоритеті технології переробки пестицидів шляхом їх спалювання.

Сьогодні через необхідність впровадження максимально екологічних технологій у всіх сферах суспільного буття актуалізується необхідність впровадження екологічної утилізації пестицидів. Саме винаходом таких методик і займаються вчені по всьому світу, але вже сьогодні видно, що цей шлях не є ефективним через відсутність широкого міжнародного співробітництва.

Тому сьогодні різним країнам світу важливо розробити програми міжнародного технологічного співробітництва в сфері утилізації пестицидів. Так як вирішення цієї проблеми країнами поодинці суттєво пригальмовує темпи утилізації пестицидів в світі загалом.

Читайте також: Близько 63% українців вважають реформу децентралізації потрібною.



Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: