НОВИНИ

В Україні набуває популярність вирощування жимолості

24.07.2021 09:27
kust-zhimolosti

Хоча жимолость привернула увагу українських виробників не так давно, ця ніша вже активно розвивається. Цього сезону навіть було встановлено рекорд за розмірами плодів. Найбільшим же у світі виробником жимолості є Польща. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Наразі у сусідній країні плантації цієї культури займають площу близько 2 тис. гектар. Найбільш інтенсивно жимолость тут висаджували у період з 2014 по 2019 рік, пише agrotimes.ua з посиланням на Анджея Крупінського, президента Асоціації виробників жимолості Польщі.

Більшість продукції йде на переробку. З жимолості в Польщі виготовляють соки, вино, джеми. Заморожену жимолость також експортують. Найбільший попит на сік з жимолості – у Південній Кореї, зазначає пан Крупінський. За його словами, інтерес до жимолості найбільш помітно виріс протягом останнього року, тому виробництво ягоди у світі зростатиме.

Нагадаємо, цього сезону у Вінницькій області вдалося виростити рекордно велику ягоду жимолості – вагою 6,57 г. На підприємстві ТОВ ФРУТЕК, де встановили рекорд, зазначили, що це, ймовірно, найбільша така ягода у світі. Йдеться про жимолость сорту Бореал Б’юті (канадська селекція).

Навіть сам селекціонер сорту, Роберт Борс, визнав успіхи українських виробників у вирощуванні ягоди, оскільки на дослідних полях в Канаді вдавалося вирощувати таку жимолость максимальною вагою 3,7 г. Середня ж вага ягід на плантації зазвичай становить 2,6 г.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: