НОВИНИ

В Україні критично скоротилося виробництво хліба

30.11.2022 09:05
hleb

В Україні через вимкнення електроенергії скоротилося виробництво хліба. Для виготовлення необхідно шість годин безперервної роботи, і якщо цей процес переривається відключенням електроенергії, вся партія йде в утилізацію. В результаті кількість хліба на прилавках зменшилась. Українські пекарі матимуть змогу забезпечити українців своєю продукцією, однак, ймовірно, рентабельність виробництва буде вкрай низькою. Про це повідомляє  AgroPortal, пише agronews.ua.

Перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко, близько 20% підприємств хлібопекарської галузі сьогодні зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. “Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей”, – пояснив він.

Зараз в Україні значно менша кількість населення. До того ж ми констатували, що з початку війни споживання хліба знизилося на 15%. “Процес випікання хліба безперервний, і під час дії графіку стабілізаційних або аварійних відключень ми не зможемо забезпечити технологію. Є доволі довгий цикл виробництва певних сортів хліба, де процес від подачі борошна до упаковки займає більше 6 годин”, – пояснив Дученко.

Хлібопекарська галузь використовує 70% електроенергії від потреби саме в нічний час. Місячна потреба для повноцінної роботи галузі складає всього 5-6 млн кВт. Робота на генераторах може лише мінімально підтримувати життєдіяльність підприємств у разі аварійних відключень. Це день чи два максимум, але працювати та виробляти хліб у достатній кількості на генераторах неможливо.

“Щодо собівартості, то 1 кВт, отриманий з генератора, в 3-4 рази дорожче, ніж електрика з мережі. Питання навіть не в економічному складнику, а в технічній — неможливо організувати повноцінну роботу хлібозаводу на генераторах”, – додав він.

Виробники сировини, готової продукції, логістичні ланцюжки працюють, і сьогодні українці не мають дефіциту в продуктах харчування, додав представник асоціації.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: