АНАЛІТИКА

В Україні імпортне вино різко подорожчає

12.12.2021 17:49
vyno-43

Винороби мають намір підвищити закупівельні ціни на 20-25% через поганий урожай винограду в Італії та Франції. Крім того, на вартість вина впливають збільшені витрати на його виробництво та логістику. Імпортери розраховують нівелювати зростання до 10-15%.Про це повідомляє  Українські новини, пише  agronews.ua.

Великі імпортери вина та роздрібні мережі в рамках закупівельних переговорів на майбутній рік отримали повідомлення від постачальників про зростання вартості продукції.

Зокрема, виробники вин із Долини Луари, Шампані, Бургундії та Гасконі (Франція), Трентіно — Альто Адідже (Італія), Нового Світу та інших виноробних регіонів пропонують свою продукцію в середньому дорожче на 20–25% у євро та доларах.

Мінімальне підвищення вартості євро, про яке просять практично всі постачальники, у тому числі італійські та французькі, становить 10%.

У 2021 році світовий обсяг виробництва вина знизиться на 4%, до 247,1–253,5 млн гектолітрів, оцінювала цієї осені Міжнародна організація з виноградарства та виноробства.

У порівнянні з середніми значеннями виробництва за останні 20 років падіння становитиме 7%. Обсяг виробництва вина у 2021 році можна вважати вкрай низьким, він наблизиться до історично низького рівня, що був відзначений чотири роки тому, констатували експерти організації. У 2017 році у всьому світі було вироблено 248 млн гектолітрів вина.

Найбільше зниження виробництва, як очікують експерти, буде в країнах Європи – рік у рік воно становитиме 13%, до 145 млн гектолітрів (без урахування випуску соків та сусла).

Виноградарів підвели погані погодні умови, які торкнулися і трьох найбільших виноробних країн — Італії, Іспанії та Франції: на них припадає 45% світового виробництва вина. Італія виступає згідно з митною статистикою, найбільшими постачальниками вина до України.

Через заморозки пізньої весни постраждали врожаї в Новій Зеландії, там обсяг виготовленого вина в 2021 році знизиться на 19%, до 2,7 млн ​​гектолітрів. Нова Зеландія стала єдиною країною Південної півкулі, яка знизила виробництво.

Серед великих країн-виробників вина в ЄС урожай, що перевищує показники 2020 року, показують Німеччина (+4%), Португалія (+1%), Румунія (+37%) та Угорщина (+6%).

У США, за попередньою оцінкою, виробництво вина в 2021 році складе 24,1 млн гектолітрів, що вище на 6% показника 2020 року, коли на заході країни вирували найсильніші пожежі. Проте через літню посуху в деяких виноробних регіонах США обсяги поточного року нижчі на 3% середнього п’ятирічного рівня виробництва.

Поганий урожай не є єдиною причиною підвищення вартості вина, про яку заявляють постачальники. Вони посилаються зростання вартості комплектуючих матеріалів. Ціни на пробку, капсули, гвинтові ковпачки зросли до 60%, на етикетки – на рівні 50%, склотару – до 20%, упаковування (короба та роздільники) – до 80%.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: