ВАЖЛИВО

В Україні хочуть запровадити новий податок

14.08.2022 13:17
original

Додатковий “податок” на імпорт у вигляді збору 10% з операцій з обміну валюти для закупівель не передбачає жодних винятків, у тому числі для бензину. Також збір збираються стягувати тільки з бізнесу, але не з фізосіб, що відкриває можливості для обходу норми. Про це повідомляє obozrevatel, пише  agronews.ua.

Про це розповів заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп Ярослав Железняк (“Голос”). За його словами, авторами ініціативи є Кабінет міністрів та Національний банк України (НБУ).

“Це буде не мито 10%, а збір на валютообмінні операції з купівлі імпорту. Це буде стосуватися тільки бізнесу, тому на звичайні операції картками громадян (“фізиків”) за кордоном він не поширюється. На операції з капіталом теж не повинно поширюватися (відсотки за кредитами, повернення тіла кредиту тощо). Якихось винятків для певних товарів (наприклад, палива) не передбачається”, – розповів депутат.

На його думку, існує багато способів обійти такий збір та ухилитися від оподаткування, що є суттєвим мінусом ініціативи. “Через “фізиків” взагалі легко”, – вважає Железняк.

При цьому фінальний текст законопроєкту щодо запровадження такого збору ще не готовий. Документ перебуває на стадії розробки, але його презентацію відтермінували.

“Хотіли вносити через тиждень (близько 10 серпня. – Ред.) і відразу гнати в зал. Зараз через розголос відклали до кінця серпня. Відповідно, поки план авторів прийняти його десь у вересні, та діяти він має до кінця воєнного стану”, – додав Железняк.

Нагадаємо, за розрахунками уряду, такий збір із імпорту має зменшити попит на іноземні товари та тиск на гривню. Проте, якщо подорожчають усі імпортні товари та послуги без винятку, то й українське виробництво, яке потребує імпортних компонентів, обходитиметься дорожче.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: