ВАЖЛИВО

В Україні Фонд держмайна відбиває в інвесторів бажання брати участь у приватизації

30.11.2021 12:12
14cdc8d90a4ce8c4bcf3c6fbed5da9c9e3ffca08

В Україні Фонд держмайна відбиває в інвесторів бажання брати участь у приватизації. Недбала та безвідповідальна підготовка об’єктів до аукціонів, приховування суттєвої інформації про лоти – це наслідок поспіху, недбалості чи корупції? Про це повідомляє agroreview.com, пише  agronews.ua.

«Завдяки якісній доприватизаційній підготовці та професійному підходу до відбору об’єктів стартова ціна на аукціонах зростала в середньому вдвічі, а річний план приватизації було виконано ще у червні», – заявив влітку цього року голова ФДМУ Дмитро Сенниченко.

Щоправда, напевно треба зазначити, що колишній голова, оскільки 18 листопада Сенниченко написав заяву про відставку, але суть тези це не змінює.

Як це у нас прийнято, будь-яка заява державного чиновника містить майже однакові дози правди та неправди. Проілюструємо це однією конкретною історією приватизації, яка починалася як позитив, але зрештою стала практично тупиковою через недбале ставлення до своїх обов’язків чиновників двох держструктур: ФДМУ та ДП «Укрспирт».

Як добре все починалося

Як відомо, в Україні демонополізовано виробництво спирту та триває масовий розпродаж спиртзаводів. Перші аукціони стартували у жовтні 2020 року, першими з молотка пішли шість об’єктів, за які держава виручила майже 300 мільйонів гривень. Тобто, середня ціна проданих підприємств була приблизно 50 мільйонів.

На одному з недавніх таких аукціонів, вже у 2021 році, щодо приватизації Косарського МПР ціна покупки зросла в 3,3 рази зі стартових 49,4 млн грн до 162 мільйонів, повідомила прес-служба Фонду держмайна. В аукціоні взяли участь 8 компаній. Переможцем стало ТОВ «Агрофірма ім. Горького», яке входить до складу агрохолдингу Ristone Holdings на Дніпропетровщині.

Проданий спиртзавод «потребує модернізації обладнання та створення комфортних умов праці для фахівців. Саме приватний власник може забезпечити це, а також сприяти розвитку територіальної громади, де знаходиться завод, – радіють події у ДП «Укрспирт» та уточнюють: «Переможець аукціону тепер має підписати протокол про результати аукціону, укласти договір купівлі-продажу та зробити розрахунок, після чого процес приватизації майна Косарського МПР – місця провадження діяльності та зберігання спирту – можна вважати завершеним».

Так, та не так. Ми зв’язалися з головою наглядової ради агрохолдингу Ristone Holdings Вадимом Нестеренком і дізналися про наявність суттєвих проблем із купівлею та оформленням спиртзаводу.

«Як з’ясувалося вже після аукціону, Фонд держмайна продає Косарський МПР непідготовленим до продажу, цим майном не можна користуватися, воно з обтяженнями. У ємностях підприємства знаходяться, висловлюючись мовою протоколу, 300 тисяч літрів спирту, заарештованих судом ще 2012 року. Вже 9 років тривають слідчі дії та судові засідання, і скільки вони ще триватимуть – п’ять років, сім, десять – це нікому невідомо. І весь цей час підприємство не можна буде запустити в роботу, 160-мільйонні інвестиції холдингу фактично заморожені», – розповідає Вадим Нестеренко.

Крім того, в системі знаходяться залишки спирту, що належать ДП «Укрспирт», але це дрібниці на тлі проблеми з заарештованим спиртом. Поки немає підсумкового рішення суду, «речдоку» неможливо позбутися.

«Ми звернулися до суду, який ухвалив рішення про арешт спирту, просили у судді ухвалити рішення, що дозволяє перевантажити цей спирт у якісь інші ємності, що не належать до майна Косарського МПР. Суддя не заперечує, але просить дати їй для вирішення адресу – куди перевантажити речовик? На це питання може дати відповідь лише ДП «Укрспирт», але її це не цікавить, оскільки найближчим часом розпродаж спиртзаводів закінчиться і сам «Укрспирт» буде ліквідовано. Виходить замкнене коло. Ми придбали на приватизаційному аукціоні проблемний актив, причому про наявність проблеми дізналися вже після аукціону, а сьогодні ні балансоутримувач заводу, ні організатор аукціону нічим не хочуть допомогти вирішити проблему. Яких нам обіцяли інвест-нянь, якщо чиновники навіть розмовляти не хочуть про те, як виправити помилку передприватизаційної підготовки підприємства» , – каже Вадим Нестеренко.

Хто заплатить за помилки і що робити?

Крім судового обтяження на майно проданого з аукціону спиртзаводу, вже після аукціону з’ясувалося, що існує і проблема із земельною ділянкою, на якій розташоване підприємство, про що також не було нічого сказано в описі аукціонного лоту. Державний спиртзавод має стояти на державній земельній ділянці, проте земля під Косарським МПР належить місцевій раді. А ця обставина також може негативно позначитися на діяльності підприємства, оскільки в процесі децентралізації та дефіциту бюджету місцева влада системно підвищує вартість оренди землі.

Всі ці обставини повинні були бути викладені в описі об’єкта приватизації, що виноситься на аукціон, оскільки вони мали б суттєвий вплив на формування стартової вартості об’єкта. Чи розуміє це Фонд держмайна? Чудово розуміє.

«Фонд держмайна робить свою роботу щодня. Насамперед, щоб інформація про всі переваги та можливі обтяження активу була повністю розкрита в інвентаризаціях та аудитах, а також, щоб усі потенційні учасники аукціону були в рівних умовах. Наш принцип – «усі знають усе», – привселюдно заявляв екс-глава фонду Дмитро Сенниченко.

І хто ж проводив інвентаризацію та аудит Косарського МПР? Навмисне чи з недбалості не побачили, що підприємство не готове до приватизації, оскільки невизначену кількість років завод простоюватиме через наявність у його ємностях арештованого судом спирту?

І чому сьогодні, коли «косяки» конкретних співробітників ФДМУ та ДП «Укрспирт» стали явними, ніхто з керівників цих структур не те що не поспішає, а взагалі не хоче виправляти власні помилки? Адже державні структури з такими повноваженнями та можливостями можуть вирішити ці проблеми легко та навіть на рівні телефонного дзвінка.

Але виходить навпаки. Одні умили руки, бо бачать свою місію виконаною – провели аукціон і зіпхнули до рук сумлінного інвестора актив із вадою. Інші не хочуть виправляти свої косяки, оскільки їх самих скоро ліквідують.

Коли наша влада регулярно ставить собі риторичні питання про те, чому в Україну не йдуть іноземні інвестори, вона повинна сама собі дати чесну відповідь – через бардак у державних структурах та відомствах, через їхню безвідповідальність та байдужість, а можливо й через якісь корупційні інтереси. Іноземцям страшно гаяти час і гроші на приватизаційні процеси на український манер. Це тільки український бізнес не втрачає надії до останнього і продовжує, поки що, сподіватися на совість чиновників.

«Ми розраховуємо на те, що відповідальні за аукціон державні структури все ж таки розберуться і ухвалять рішення. Чи реалізовуватиме наш холдинг інвестиційний проект з Косарського МПР – це залежить сьогодні не від нас, а від Фонду держмайна та «Укрспирту». Ми не просимо про якісь особливі послуги інвест-нянь, ми хочемо, щоб державні чиновники просто чесно та сумлінно виконали свої обов’язки щодо завершення ними ж оголошеного та проведеного приватизаційного аукціону», – резюмував голова наглядової ради RistoneHoldings Вадим Нестеренко.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: