НОВИНИ

В Україні діє автоматизована реєстрація порушень габаритно-вагових норм

23.06.2021 14:33
de9fbfdf5debab27ba4ee68011f0ce6e

Інформація про порушення габаритно-вагових норм перевізниками, яку фіксують комплекси зважування-у-русі (WіM-станції), доступна на порталі відкритих даних Data.gov.ua. Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури, пише agronews.ua.

Даними про зафіксовані порушення та розсилкою відповідних повідомлень водіям транспортних засобів зможуть скористатися будь-які автоматизовані служби. Наразі триває тестування автоматичної розсилки push-повідомлень сервісами Опендатабот та Штрафи.UA.

Таким чином запускаємо в дію процес автоматизації накладення штрафів за порушення габаритно-вагових норм, що передбачено законопроектом № 3742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», який був ухвалений Верховною Радою 3 червня і очікує на підпис Президенту України.

Наразі повідомлення є ознайомчими – перше вже надіслано власнику транспортного засобу. Учасники ринку вантажних перевезень можуть перевірити дані за допомогою мобільних застосунків. Після того, як закон набуде чинності і «листи щастя» отримуватимуть власники транспортних засобів.

Як це працюватиме?

Комплекс WIM фіксує перевищення встановлених норм і надсилає дані до Центру обробки даних. Інспектор перевіряє їх, формує постанову та накладає електронний підпис. Після цього постанова друкуватиметься та надсилатиметься порушникові.

Автоматизація збору даних мінімізує корупційні ризики та усуває вибіркове зважування транспортних засобів. Дані, зафіксовані за допомогою засобів фото і відеозйомки, зокрема в автоматичному режимі стануть підставою для накладання штрафів.

За останні півтора року на дорогах державного значення загального користування встановлено 48 майданчиків системи Weigh-in-Motion, які в автоматичному режимі фіксують дані про габарити, навантаження на вісь та загальну масу, а також номерний знак перевізника. Датчики вмонтовані в асфальтне покриття і розташовані таким чином, що об’їхати їх неможливо.

Нагадаємо, що Рада ухвалила закон щодо габаритно-вагових норм автоперевізників.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: