ВАЖЛИВО

В Україні чимало продуктів харчування стали недоступними для населення

01.06.2021 12:00
Прод

Більшість споживачів відзначають, що харчі стали надто дорогими, а чимало з них просто недоступні. Але це не позбавляє покупців від шокового ефекту, який вони переживають під час чергових закупів. Цифри на цінниках останнім часом не робили карколомних стрибківю Про це повідомляє Голос країни, пише agronews.ua.

Проте більшість споживачів відзначають, що харчі стали надто дорогими, а чимало з них просто недоступні. У цьому переліку дедалі впевненіші позиції займають лінійки м’ясних і молочних виробів. І це попри те, що з початку року Хмельниччина звітує про зростання показників у галузі тваринництва.

Здавалося б, що більше м’яса та молока виробляється, то доступнішими для споживача вони мають бути. Але ні, навіть сезонного здешевлення молока поки що не помітно.
Статистика свідчить, що в області в усіх категоріях господарств утримується майже 230 тисяч голів великої рогатої худоби. Десь 124 тисячі у цій череді — корови.

Однозначно сказати багато це чи мало — важко. Якщо повернутись на пару десятиліть в історію, то це вкрай мало. Коли поглянути статистику останніх років, то показники зберігаються приблизно на одному рівні з невеликим коливанням.

І цього року поголів’я великої рогатої худоби збільшилось на 10,5 тисячі голів. Але корів у загальнообласному стаді додалося лише чотири сотні, що насправді зовсім небагато.

Чиновники втішаються тим, що саме за поголів’ям корів Хмельниччина є лідером з-поміж інших областей, а за кількістю ВРХ — «срібним» призером. Але споживачеві від таких показників втіхи мало, бо для нього формула «більше худоби — дешевша продукція» не працює.

Навіть базарні продавці молочної продукції практично не відреагували зниженням вартостей на те, що розпочинається літо. Як і взимку півторалітрова пляшка молока коштує 25 — 30 гривень. Що ж до магазинної «молочки», то там вже давно не йдеться про сезонні падіння, хоча самі молокопереробні підприємства традиційно в літній час опускають заготівельну ціну на сировину.

Втім, статистика все-таки зуміла зафіксувати зменшення вартості хоч на кілька десятих відсотка на кисломолочну продукцію, молоко та сметану. В реальності це буквально по кількадесят копійок на літрі молока чи сметани, які майже не впливають на загальні витрати покупців.

Але на ринку торги за гривню-другу за пляшку молока все-таки проходять. Бо для тих, хто продає, доходи залишаються низькими.

Досі в області 68 відсотків молока виробляється в домогосподарствах. Ще донедавна цей показник був значно вищим. Однак тепер «підтягуються» і сільгосппідприємства. Однак не скрізь і не завжди це відбувається саме завдяки збільшенню ними обсягів виробництва. Пропорція змінюється ще й через те, що в хлівах у селян стає все менше худоби.

Такі тенденції відчуваються і на м’ясному ринку. Якщо, за даними обласного департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу, з виробництва молока область посідає третє місце в країні, то за виробництвом м’яса — лише десяте.

Про дефіцит продукту говорити не доводиться. Тепер у краї утримують понад 320 тисяч свиней. Але з початку року їх кількість зменшилась на 4,6 тисячі. І це чимало.

В утриманні свиней лідерство так само тримають домашні господарства. У сільських хлівах — 54 відсотки поголів’я. Але аж ніяк не всі відгодовують тварин для того, щоб продати м’ясо на ринку. Дуже часто його використовують лише для своєї родини. А відтак меншає пропозиція на базарах.

Місце, що вивільняється на торговельних прилавках, одразу намагаються зайняти сільгосппідприємства. За чотири місяці (порівняно з таким самим торішнім періодом) у сільгосппідприємствах реалізація свиней в живій вазі зросла на 42 відсотки. Але й цей виробник не відступає від високих цін на свій продукт.

Нагадаємо, що в Україні хочуть знизити ціни на соціально значущі продукти.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: