АГРОВІДЕО

В Україні через весняні приморозки прогнозують неврожаю фруктів

09.05.2021 07:01
221

Цього року у посівний сезон до України повернувся зимовий холод. Аграрії та садівники побоюються, що через суттєві температурні перепади вони залишаться без урожаю. Про це повідомляє Апостроф News, пише  agronews.ua.

Аномальні морози та весняні снігопади завітали до України у самий розпал весни – одразу декілька регіонів засипало снігом. Повернення зимової погоди неабияк здивувало садівників.

“Зима теж була холодною цього року. Дуже багато змерзло всього. Вони ледь-ледь намагаються відійти – і знову заморозки”, – розповідає садівник Олександр Колодяжний.

Олександр вже 15 років займається садівництвом. Весна для нього – час для роботи в саду. Плоди, що вирощує, чоловік не продає. Жартує, що родина в нього велика, тож врожай є кому їсти. Та цьогоріч Олександр побоюється, що фрукти через негоду не вродять.

“Зараз проблема навіть знайти бджолу. Воно не запилюється бджолами. Тому із врожаєм будуть проблеми, навіть якщо потеплішає”, – додає Олександр.

Окраса саду Олександра – екзотичні дерева. Вони до перепаду температури неабияк примхливі.

“Он у мене мигдаль зростає. Вже другий рік квітне, і другий рік через наші погодні умови я не бачу, що там щось дозріває”, – пояснює садівник.

Та на холодну весну скаржаться і аграрії.

“В цьому році склалися якісь унікальні погодні умови, які певною мірою затримали у нас посівну кампанію. Чому? Тому що не було тих ефективних температур, які потрібні, для того, щоб нормально рослина зійшла”, – наголосив доктор сільскогосподарських наук Віктор Вергунов.

Та експерти заспокоюють, що великої біди для врожаю погода не наробила. Попри те, що квітневі заморозки вдарили по посівах, а ґрунт недостатньо зволожений, Українська зернова асоціація прогнозує цьогоріч чи не найкращий врожай за всю історію України.

Утім тепло в Україну прийде вже з наступного тижня.

“Найближчі перспективи весняної погоди до середини травня будуть ось такими мінливими і утримуватимуться. Тобто поки що немає такого стабільного тепла або спеки навіть. Помірне тепло, вночі, ну звичайно, трошки прохолодніше”, – пояснює синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха.

Низькі температури й дощі зашкодили раннім кісточковим і ягодам. Тож чекати цьогоріч дешевих черешень чи полуниці не варто.


Перегляди: 35
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: