НОВИНИ

В Україні через посуху на полях почала засихати кукурудза

02.09.2022 15:07
Rys.-5.-Posiv-kukurudzy-na-14-den-pislya-desykatsiyi-e1597711013811

У центральних і південних областях України в останній тиждень різко погіршився фізіологічний стан рослин кукурудзи. Про це йдеться на сторінці спільноти Центр агрономічних стратегій України у Facebook, пише  agronews.ua.

Фахівці зазначили, що це наслідок тривалої спеки і суховіїв.

Зазначається, що ситуація різна навіть в межах одного району певної області.

 Там, де пройшли ситуативні опади, кукурудза виглядає добре, але на великих площах Черкаської, Київської, Вінницької областей та в декількох районах Полтавської, Дніпропетровської і Кіровоградської областей стан рослин дуже негативний.

«Що ми спостерігаємо. Верхні листки рослин кукурудзи почали засихати, змінили свій колір на салатний, волоть на більшості рослин також засохла, качани висять донизу як при вологості 14%, але зерно ще в фазі молочно-воскової стиглості. Качан рихлий, стрижень всередині зневоднений. Зерно кукурудзи всередині качана щупле, розміщене неправильними рядами. Візуально складається враження, що кукурудзу запечено вогнем. В ґрунті на глибині до 30 см волога відсутня, але нижче вона є», — йдеться в повідомленні.

Фахівці відмічають, причиною такого стану стала спека з суховіями, яка настала після продуктивних опадів, які пройшли майже по всій території України в другій декаді серпня.

Подекуди відмічали навіть були пилові бурі. Все це призвело до швидкої втрати вологи з усіх вегетативних органів рослини, в тому числі і листків над качаном.

«Як наслідок — швидко висохла обгортка на качані і він повис донизу. При цьому волога почала втрачатись і всередині стрижня качана, фактично спричинивши природну десикацію рослин», — розповіли фахівці. 

Вони додали, що в результаті це призведе до втрати 20-50% урожаю в залежності від поля, гібриду та інших факторів.

Читайте також: Агробізнес під час війни: як побудувати ефективну діяльність



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: