НОВИНИ

В Україні будуть підтримувати малих виробників крафтових спиртних напоїв: деталі

18.03.2023 14:21
12

Законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва” (№ 5762) буде винесено на розгляд Верховної Ради. Про це йшлося під час засідань податкового та аграрного комітетів ВРУ за участю керівництва Мінагрополітики, депутатів та представників асоціацій, пише agronews.ua.

За словами першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, держава має на законодавчому рівні підтримати малого виробника крафтових спиртних напоїв та спиртових дистилятів.

«Законопроект має стимулювати розвиток та допоможе легалізувати малих підприємців, які виробляють та продають крафтові спиртні напої та спиртові дистиляти.  Цей законопроект разом із Законом України  “Про географічні зазначення спиртних напоїв” допоможуть вирішити одразу декілька завдань, зокрема узгодити питання ліцензування виробництва та продажу спиртових дистилятів та спиртних напоїв, створення додаткових можливостей для переробки сільськогосподарської продукції», – підкреслив Тарас Висоцький.

За його словами, усе це сприятиме також і просуванню української крафтової продукції на зовнішні ринки. Адже в Україні є всі умови для розвитку унікальної за якісними та смаковими властивостями продукції. «Зараз важливо допомагати розвитку галузей підприємництва, які  наповнюють бюджети усіх рівнів, та позитивно впливають на зайнятість населення, особливо у сільській місцевості», – додав перший заступник Міністра агрополітики.

Так, проектом Закону пропонується внести зміни до законів «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про виноград та виноградне вино», зокрема:

  • визнати малими виробниками дистилятів суб’єктів господарювання, що виробляють спиртові дистиляти та спиртні напої з власних дистилятів, обсяг реалізації яких не перевищує 10 тис. декалітрів за календарний рік, та встановити вимоги до їх матеріально-технічної бази; 
  • спростити процедуру ліцензування виробництва та зменшити вартість ліцензії на оптову торгівлю спиртними напоями для малих виробників дистилятів з 500 тис. грн до 30 тис. грн;
  • розширити перелік спиртових дистилятів, дозволених для використання у виробництві алкогольних напоїв;
  • узгодити норми законодавства щодо ліцензування виробництва та продажу спиртових дистилятів, виключивши положення щодо обов’язкової сертифікації спирту, дистилятів, біоетанолу і тютюнових виробів.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: