НОВИНИ

В Україні активно закриваються грибні ферми

22.10.2021 17:35
gryby-shampiniony-kurkul-33271

З 2017 року в Україні закрилося близько 40 грибних ферм. Про це розповів директор Грибного Інформаційного Агентства UMDIS Максим Єнченко, пише agronews.ua.

Він пов’язує це з перенасиченням ринку грибів: виробництво зростає, а ціни падають. Так, торік виробництво культивованих грибів в Україні, за оцінками М. Єнченка, становило 65 тис. т, а цього року прогнозується на рівні 70 тис. т. Разом з тим ціни на гриби, за його даними, становлять 32,2 грн/кг, що нижче рівня 2018 р. Отже, ціни на гриби знижуються другий рік поспіль: у 2019 р. вони становили 35,6 грн/кг. А в доларовому еквіваленті ціни на гриби зараз майже в півтора рази нижчі, ніж у 2013 р.

Тому в наступному році фахівець прогнозує стабілізацію виробництва грибів, яке прогнозується на рівні 71 тис. т. В цій ситуації, як розповів М. Єнченко, у українських виробників є три варіанти дій: експорт (котрий, як і імпорт, здійснюється в мікроскопічних обсягах), стимулювання внутрішнього споживання і зниження витрат. Однак на шляху експорту стоять такі перешкоди, як сертифікація, специфічні вимоги європейських споживачів до тари, невеликі обсяги та нестабільність пропозиції на експорт з боку українських виробників, необхідність просування українських грибів на європейському ринку. Кампанії з просування культивованих грибів як здорової їжі приносять певні результати, але вони не здатні змінити загальну картину. А щоб знизити витрати, потрібно спочатку багато потратити. Тим часом триразове подорожчання газу підняло собівартість грибів щонайменше на 2 грн/кг.

Тому Максим Єнченко радить виробникам перейти від продажу вже вирощених грибів до укладання попередніх контрактів з торговими мережами. Однак ще невідомо, чи погодяться на це останні в умовах монополізації ними збуту грибів: так, третина продажів культивованих грибів, за оцінками UMDIS, припадає на мережу «АТБ» і ще третина — на «Сільпо».

Водночас у країнах ЄС попит на гриби збільшився. Закрилися кафе й ресторани, але збут грибів через супермаркети зріс сильніше, ніж знизився через заклади харчування. «Ферми в Європі досі відчувають підвищений попит на гриби», — відзначив М. Єнченко.

Нагадаємо, що Повідомлено про підозру державному ветеринарному лікарю.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: