НОВИНИ

В Україні активно росте попит на кизил

27.02.2023 12:07
kuzul-kurkul-60557

В Україні росте попит на ягоди кизилу. Про це розповіла співвласниця підприємства Famberry Єлизавета Ольшанська, пише «Ягідник», передає agronews.ua.

«Сказати, що кизил шукають, я не можу, але нашими спільними зусиллями попит стає все більш розвиненим, тому зараз є більше дзвінків і потреб у кизилі. Так, це не макарони, які люди будуть вживати кожного дня, але це корисний смаколик. Тим паче зараз лінійка healthy продуктів зараз актуальна, особливо в Європі, тому, думаю, попит буде і надалі зростати», — зазначила Єлизавета Ольшанська.

Нагадаємо, компанія Famberry вирощує найбільший у Європі органічний кизиловий сад.

Наразі підприємство розвиває переробку та виготовляє варення, компоти, а також сублімований кизил. Враховуючи те, що сад зараз перебуває в окупації, підприємству доводиться працювати з залишками врожаю 2021 року. 

«Зараз ми працюємо з залишками врожаю 2021 року. Переробляємо на підприємствах у Дніпрі постачаючи їм необхідну сировину та тару. Водночас компоти нам варить один з навчальних закладів, учні якого перебувають на дистанційному навчанні», — зазначила Єлизавета Ольшанська.

За її словами, виробництво сублімованого кизилу також знаходиться на одному з переробних підприємств Дніпрі.

«На зовнішні ринки  сублімат поки що не постачаємо, але в  Україні цього року з початком війни попит став трохи більшим. І якщо раніше кизиловий сублімат, м’яко кажучи, був не дуже популярний, то зараз ситуація інша. Я це пов’язую з тим, що зараз є проблеми з імпортом, тому люди шукають більш локальні продукти. Так, ми вже знайшли три підприємства, які зацікавлені працювати з субліматами. Вони їх будуть використовувати для виготовлення кондитерських виробів, наповнювачів, крафтових чаїв», — додала співвласниця підприємства.

Нагадаємо, реалізація та прийом заявок з грантової програми зі створення садів та теплиць триває. Міністерство аграрної політики та продовольства України вже підписало 87 наказів. 



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: