НОВИНИ

В Україні аграрії просять дозволити обмін валюти за ринковим курсом

18.06.2022 16:07
2021-11-12

Аграрії мають продавати валютну виручку від експорту за курсом, який встановлюється комерційними банками України, а не за курсом НБУ. Сільгоспвиробники втрачають мільйони гривень на валютних операціях. Про це говориться у зверненні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та Всеукраїнської аграрної ради до Президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, голови Національного банку України Кирила Шевченка та міністра АПК Миколи Сольського, пише  agronews.ua.

Як уточнили в УКАБ, ще 24 лютого 2022 року НБУ своєю постановою №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» зобов’язав купівлю банками іноземної валюти у експортерів за офіційним курсом, встановленим НБУ на 24 лютого 2022 року — 29,25 грн за долар.

Водночас комерційний курс, за яким купують іноземну валюту в банках експортери та громадяни, сьогодні складає більше 36 грн за долар. Таким чином, аграрії після повернення в Україну валютної виручки автоматично втрачають близько 20% власного доходу.

«Важливо зазначити, що закупівля аграріями товарів, необхідних для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснюється за цінами, які формуються постачальниками, виходячи саме з реального ринкового курсу іноземної валюти, а не курсу НБУ. Це в свою чергу призводить до здорожчання вартості виробництва при значних втратах доходу внаслідок блокади портів та курсових різниць».

Крім того, НБУ нещодавно підняв облікову ставку до 25%. Це підняло ставки для аграріїв за раніше залучені кредити у комерційних банках щонайменше на 10%.

Таким чином, фактично більше 30% доходу втрачається через фінансові регулювання, встановлені НБУ, і це без урахування катастрофічного зниження доходів, через блокаду рф морських портів України.

Враховуючи наведене, аграрна спільнота закликає НБУ посприяти у вирішенні вказаної проблеми аграріїв шляхом дозволу продажу валютної виручки від здійснення зовнішньоекономічних операцій за курсом, який встановлюється комерційними банками України, а не курсом НБУ.

«Інакше аграрна галузь може бути найближчим часом повністю знищена не стільки воєнним шляхом, скільки економічним руйнуванням», — пояснюють експерти.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: