АНАЛІТИКА

В Україні прогнозують різке підвищення ціни на олію

28.01.2022 07:00
o_1ep8vfg361j2312njlfebfoc3p3c

Україна є найбільшим постачальником соняшникової олії до Індії. Будь-яка ескалація напруженості між Росією та Україною, ймовірно, вдарить за цінами на харчове масло в країні, оскільки 70% потреб у ньому імпортується. Про це повідомляє ThePrint, пише agronews.ua.

Зазначається, що Індія має намір збільшити імпорт соняшникової олії з Аргентини та Росії через побоювання, що постачання з України, найбільшого постачальника, буде порушено у разі вторгнення Росії.

Головний виконавчий директор брокера та консультанта з харчових масел Sunvin Group Сандіп Баджоріа акцентував, що південноазіатська країна, що є найбільшим у світі імпортером пальмової та соєвої олії, закупила близько 60 тис. т соняшникової олії з Росії та Аргентини для поставок у лютому та березні.

«Поки що торгівля йде нормально, але якщо конфлікт розгориться, це вплине на світові ціни на олію», — наголосив Сандіп Баджоріа.

Зазначається, що на Україну та Росію припадає майже 80% світових постачань соняшникової олії. Індія закупила 1,89 млн т нерафінованого сорту олії в минулому МР, при цьому Україна поставила майже 74%, а Аргентина та Росія — близько 12%.

«Якщо напруженість між Росією та Україною посилиться, то ціни на соняшникову олію злетять до небес. Це також призведе до зростання цін на всі харчові олії», — коментує голова відділу торгівлі та стратегій хеджування у Kaleesuwari Intercontinental Гнанасекар Тіагараджан. 

Згідно з повідомленням, підвищення цін вдарить по індійських споживачів, оскільки країна імпортує близько 70% загального обсягу потреб у харчовому маслі. Вхідні поставки були майже незмінними і склали близько 13 млн т за рік по жовтень, при цьому 63% припадало на пальмову олію, 22% — на соєву та 14% — на соняшникову.

«Світові ціни на олію вже зросли за останні місяці через проблеми з поставками, і будь-які перебої з поставками соняшникової олії з України можуть посилити і без того «бичачі» настрої. Еталонні ф’ючерси на пальмову олію, які в понеділок злетіли до внутрішньоденного рекорду, зросли за останній рік на 63%, тоді як ціни на соєву олію та канолу підскочили на 46% та 81% відповідно», — говориться в повідомленні.

Читайте також: Оприлюднено цікаві лоти з оренди земельних ділянок у Prozorro.Продажі.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: