НОВИНИ

В Україну вперше завезли картоплю з Франції

22.05.2020 15:32
https://agronews.ua/

Франція, Бельгія і Нідерланди вперше експортували картоплю в Україні через неможливість продати її в період карантину через традиційні канали збуту. Про це повідомила виконавчий директор УАПК Оксана Руженкова. Повідомляє Українська Асоціація Виробників Картоплі, пише agronews.ua.

“У нас у цьому році вперше за всі 29 років, а можливо навіть за радянських часів, на прилавках супермаркетів з’явилася картопля не тільки з Бельгії та Голландії, а й з Франції. У них зупинилися абсолютно всі заводи з виробництва картоплі фрі. На території цих держав розміщені основні потужності з переробки в Європі – понад 20 заводів, які забезпечували McDonald’s по всій Євразії та всю систему HoReCa”, – сказала вона.

Також держави Західної Європи поставляли картоплю-фрі в рекреаційні зони Єгипту, Туреччини, Ізраїлю.

Руженкова зазначила, що поставлена в Україну картопля є технічною і використовується виключно для приготування фрі.

Виконавчий директор УАПК побоюється, що і трейдер, і супермаркет, і покупець можуть бути обдуреними при виборі товару, оскільки така картопля виглядає красиво, довго зберігається, проте придатна тільки для смаження.

На її думку, супермаркети, де продаватимуть картоплю з Франції, Бельгії та Нідерландів, можуть не вказати країну походження, а ціна практично не буде відрізнятися від вартості всієї іншої картоплі в асортименті.

Крім того, Руженкова констатувала, що на сьогодні спостерігається певний дефіцит картоплі для супермаркетів, оскільки в минулому році був неврожай через посуху і навіть промислові виробники з нормальним об’ємом врожаю не могли нівелювати внутрішній дефіцит.

УАПК просить Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства створити робочу групу спільно з іншими галузевими асоціаціями, щоб розробити на 2021-2024 роки механізм державної допомоги у вигляді часткової компенсації будівництва овочесховищ і картоплесховищ, встановлення обладнання з доопрацювання продукції та зрошення на полях.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: