АНАЛІТИКА

В українських торговельних мережах масове подорожчання продуктів

20.02.2021 12:22
picture2_chto-budet-s-cena_335246_p0

Після нового року в українських торговельних мережах почалося масове подорожчання овочів, м’яса і яєць. З настанням холодів ситуація тільки погіршилася. Рітейл вирішив зірвати додатковий куш за рахунок холодів і морозів. Ситуація з рітейлерами нагадує картельну змову. Про це повідомляє Перший Діловий, пише agronews.ua.

Через снігопади, погодні умови, погану логістику та транспортне сполучення більшість споживачів зараз купує продукцію не на ринку, а в супермаркетах. Цим і вирішили скористатися великі рітейлери, невмотивовано піднявши ціни на основні продукти харчування.

Зокрема, рекордно підвищилися ціни на яйця, м’ясну продукцію, овочі, крупи, соняшникову олію. В деяких торгових мережах десяток яєць вже перевищив 40 гривень. Та ж ситуація відбувається і з іншими продуктами харчування. Наприклад, в мережі інтернет оптом можна купити яйця по 19 – 25 гривень. Природно, що для рітейлу ця ціна ще нижче.

Головна проблема споживачів – відсутність регулювання цін з боку держави і жадібність перекупників. Однак, проблема може посилитися – роздрібні продавці і ринок будуть «підтягувати» свої ціни слідом за рітейлом.

«Місяць тому я привозила з дому домашні курячі яйця і продавала по 30 гривень за десяток. Зараз фабричні в супермаркеті коштують 40 гривень. Я ж не можу продавати домашні, натуральні дешевше. Природно, вони будуть коштувати дорожче. Тому змушена ставити ціни в 50 гривень» – розповіла продавець з Білої Церкви.

Киянка Євгенія тримає невеликий магазину в районі станції метро Сирець.

«У мене свій контингент покупців. Звичайно, багато людей йдуть до супермаркетів, але у нас свої клієнти – зараз це, в основному, люди похилого віку, яким важко дістатися до супермаркету і люди, які йдуть пізно з роботи. Я завжди орієнтуюся на ціни в супермаркетах. Тому що дідусь чи бабуся зі своєю пенсією не братимуть у мене продукти дорожчі, вони віддадуть перевагу невеликому магазину, щоб заощадити кілька гривень. Тому у нас є негласне правила – на кілька копійок ціни повинні бути нижче, ніж у великих магазинах. Зараз ми змушені підвищувати ціни – через рітейл. Великий бізнес хоче заробити, але вони і так мають непоганий прибуток. Ми ж – дрібні бізнесмени – у нас теж оренда, податки, сім’ї годувати потрібно, тому зараз підвищуємо ціни слідом за великими магазинами», – розповіла жінка.

Поки що, рітейл став монополістом на ринку і диктує свою цінову політику. А крайнім виходить споживач, який змушений переплачувати через зростання апетиту монополістів.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: