Минулого року мед із соняшнику склав 48% від загального обсягу – це понад 31 тис. т. У цьому році його частка буде більше ніж 50%, через недобір весняних та літніх видів меду. Фактично, за рахунок пізньолітніх сортів меду, а це переважно соняшник, більшість пасічників зможуть наростити обсяг продукції, щоб компенсувати відсутність майського, з акації та інших видів меду, які не вдалося зібрати через несприятливі погодні умови. Про це повідомляє “ПроАгро Груп”, пише agronews.ua.
Для збору нектару з соняшнику погода встановилась переважно сприятлива – температура повітря вище 25 °C та відносна вологість повітря понад 40%: при таких умовах соняшник добре виділяє нектар і приваблює бджіл.
Ще один вид меду, який вже відкачують пасічники – це гречаний. Його частка у загальному обсязі – на рівні 3-4% (до 2 тис. т), адже площі посівів під гречку в Україні останніми роками зовсім невеликі – 70-75 тис. га.
Гречка відрізняється високою медопродуктивністю – до 100 кг з 1 га, але ймовірно для аграріїв вона не така вигідна, як наприклад соняшник чи кукурудза.
Хоча на внутрішньому ринку споживання гречки є традиційно високим, так само як і ціна, у ЄС культура вживання гречаної крупи розвинута слабко, мабуть тому агровиробники не бачать перспектив для її експорту.