НОВИНИ

В Україні зросли площі під промисловими вишневими садами

24.11.2020 14:32
bf63eaa6

В Україні відроджується вирощування традиційної для країни культури – вишні. Так, на 2020 рік українськими садівниками подано документи на відшкодування вартості саджанців на 146 га новостворених промислових вишневих садів. Про це повідомив заступник Міністра Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький під час засідання комісії Мінекономіки для надання фінансової підтримки розвитку галузей садівництва, виноградарства та хмелярства, яка відбулася 24 листопада 2020 року. Про це повідомляє agronews.ua.

В Україні вишня культивується дуже давно. Перші письмові згадки про вишневі сади на території нашої держави датуються 1657 роком. На сьогодні вишня — одне з найпоширеніших в Україні плодових дерев.

На даний час в Україні районовано 16 сортів вишні: шість місцевих вітчизняних, один новий селекційний і дев’ять іноземних сортів. За ознакою якості плодів і забарвленості соку сорти вишні поділяють на дві групи: гріоти, або морелі, і аморелі.

Один з найкращих вишневих садів розташований на Вінниччині у господарстві «Тріада МК», яке входить до групи компаній під ТМ Fruktona, що спеціалізується на переробці та вирощуванні ягідних та плодових культур. Господарство має 50 га вишневого саду. Дерева посаджені з розрахунком під збирання ягід комбайном. Щільність дерев — приблизно 1000 штук/га.

Експерти радять знати тонкощі вирощування цієї культури. Так, для кращого перехресного запилення і отримання хорошого урожаю вишні на 1 га промислового саду бажано мати 2-3 вулики бджіл.

У перші роки життя рослини вишні погано затримують сніг, підмерзають. Тому необхідно висівати у кінці червня через міжряддя кулісні рослини. Це покращує вологозабезпеченість, запобігає підмерзанню і висушенню пагонів. До 4-5 років кущі в рядах змикаються, самі добре накопичують сніг, перешкоджають вітровій і водній ерозії на схилах.

У посушливу весну, відразу після цвітіння потрібний полив, а якщо сухим було і літо, то полив роблять і восени. Цей захід знижує можливість вимерзання плодових бруньок.

Не можна закладати вишневий сад на знижених місцях, особливо у вузьких лощинах і улоговинах, де різкіше проявляються коливання температури і сильніше бувають заморозки.

Правильно підібрані сорти у поєднанні зі своєчасним проведенням комплексу агрозаходів забезпечують щорічне отримання високих урожаїв вишні.


Перегляди: 24
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: