НОВИНИ

В Україні зросло виробництво нуту та вітчизняного хумусу

24.12.2020 12:02
zakuski-iz-nuta-04

Ринок хумусу в Україні розвивається під впливом зростання популярності близькосхідної кухні та поширення в суспільстві ідей здорового харчування та вегетаріанства. Також українські аграрії збільшили площі посівів нуту. Про це повідомляють аналітики pro-consulting, пише agronews.ua.

“Споживання хумусу в Україні в останні роки значно збільшилася, але місткість ринку ще буде рости в міру збільшення інформованості населення про продукт і розширення географії його продажів. Цьому сприяють різноманітні заходи, такі як Фестивалі вуличної їжі, що проходять в регіонах країни”, – вважають аналітики.

Наразі регулярно купують хумус вегетаріанці і вегани, а решта категорії споживачів набувають це блюдо час від часу як екзотичний делікатес. Жінки більше цікавляться модними тенденціями в області здорового харчування.

Моніторинг ринку хумусу в Україні свідчить про переважання на ньому вітчизняної продукції, яке пояснюється розвитком вирощування нуту, коротким терміном придатності готового продукту і порівняно невеликим обсягом ринку.

Хумус – це страва, відома під назвами нут, нухат, нохат, гарбанзо, чікпіс — закуска з нутового пюре, до складу якого зазвичай можуть входити: оливкова олія, часник, сік лимона, паприка, сезамова паста (тахині). Арабською мовою й івритом «хуммус» означає як просто горох нут, так і саму закуску.

Виробники на ринку хумусу в Україні представлені в основному малими підприємствами, які продають свою продукцію через точки вуличної їжі і невеликі кафе. Промислове виробництво хумусу з реалізацією через торговельні мережі поки обмежена невеликим попитом.

“Аналіз ринку хумус в Україні показує наявність значних перспектив для його розвитку. Так, кількість запитів в мережі інтернет, пов’язаних зі здоровим харчуванням і хумусом збільшилася за останні роки в кілька разів. Виявлено кореляцію зростання запитів і збільшення в Україні посівних площ під нут починаючи з 2018 року”, – пишуть аналітики pro-consulting.

Нагадаємо, в Україні обвалився експорт борошна.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: