НОВИНИ

В Україні знижуються ціни на молоко

19.03.2020 13:32
milk-2474993_1920-696x464

Ціни на молоко почали поступове зниження. Найменш стійкими у цьому сезоні виявилося низькоґатункове молоко, що порушило синхронність коливань між ґатунками. Про це повідомила пресслужба Асоціації виробників молока (АВМ).

Середні ж ціни на екстра- та вищий ґатунки виявилися найстійкішими: вони і цього разу утримали свої позиці та залишилися на попередніх рівнях ― 10,90 та  10,29 грн/кг відповідно. Перший ґатунок втратив 6 коп. і коштує 9,71 грн/кг. Середньозважена ціна трьох гатунків знизилася на 2 коп. —  до 10,3 грн/кг.

Загалом, незначні зміни відбулися і у вартості екстраґатунку, проте це більше стосувалося нижньої позначки. У зв’язку з цим межі цінових коливань на екстраґатунок розширилися:  у північному регіоні ― 10,2-11,10 грн/кг, центральному ― 10,2-11,1 грн/кг, південному ― 10,1-11,1 грн/кг, східному ― 10,15-11,0 грн/кг, західному ― 10,1-10,9 грн/кг.

У другій половині березня ціни далі будуть знижуватися не лише в межах сезонних коливань. Особливий тиск чинить ситуація, яка склалася довкола пандемії коронавірусу та обмежувальних заходів пов’язаних з ним, а також світова криза. Наразі відмічається зниження світового попиту на молочні продукти та світових цін на біржові молочні товари, що зумовлюватиме накопичення світових запасів і рухатиме ціну донизу.

Україна не стала виключенням і вже сьогодні відмічається зниження попиту на асортимент молочних товарів, а також зростання затрат на їх виробництво.

Поступове послаблення гривні надалі сприятиме відновленню привабливості експорту молочної продукції та може підтримати валютні надходження в країну  та попит на молоко-сировину. Однак, з іншого боку, різкий обвал національної валюти має негайні негативні наслідки у вигляді суттєвого зниження купівельної спроможності українців (частина з яких  і так буде намагатися економити, адже опинилася у відпустках за власний рахунок) та подальшого просідання попиту на готову продукцію всередині країни.

Ситуація на даний час виглядає важкопрогнозованою і вона буде залежати від масштабів захворюваності та ступеня впровадження жорстких обмежувальних заходів.



Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: