НОВИНИ

В Україні знову подорожчала гречка

09.11.2021 10:03
708

Поряд зі стрімким зростанням цін на енергоносії, дорожчають і продукти харчування. До кінця року, прогнозують експерти і виробники, ми ще не раз будемо неприємно здивовані цифрами на цінниках у супермаркетах та на ринках. Depo.ua розповідає, що саме здорожчає і яких рівнів сягнуть ціни на основні продовольчі товари. Про це повідомляє depo.ua, пише agronews.ua.

Гречка може стати дефіцитом, а рис просто дорожчає

В оцінках перспектив ціни на гречку спостерігачі дещо розходяться. Одні говорять, що цьогорічний внутрішній врожай на рівні 100-105 тисяч тонн цілком задовольнить внутрішній попит. Який і без того є не надто високим через ціну на продукт. За статистикою кожен українець в середньому споживає щороку всього лише 3 кг гречки. Тож власні 100 тисяч тонн цілком здатні забезпечити цей рівень споживання. Тим більше, що в разі зростання ціни споживачі зазвичай переорієнтовуються на інші, більш дешеві крупи.

Але не всі прогнози є настільки райдужними. Принаймні за словами виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, до кінця цього року гречка з нинішніх 50 гривень за кілограм може стрибнути до 60-65 грн. І головним загрозливим фактором тут є позиція Росії, яка може заборонити вивезення своєї гречки. 

Громовий стверджує, що Україна сама себе забезпечує гречкою лише на 50% від необхідного обсягу.”Сьогодні ми споживаємо трохи більше 3 кг на душу населення, – сказав експерт виданню UBR.ua. – Помноживши цей показник на ті ж 30 млн, ми отримаємо загальний обсяг фактичного споживання 100 тис. тонн. Зараз гречка в середньому по Україні коштує 50 грн/кг. Але якщо дорожчатиме і далі, тих самих 100 тис. тонн точно вистачатиме для покриття попиту.” Таким чином, випливає зі слів експерта, або нас чекає подорожчання до 60-65 грн, або – дефіцит.

Тим часом стрімко додає в ціні і рис. Станом на початок листопада продавці пропонують викласти за кілограм недорогих видів цієї крупи 35-45 гривень. Тоді як ще влітку ціна не виходила за межі 30 гривень. На вартість тисне здорожчання енергоносіїв вкупі зі здорожчанням логістики. При цьому дефіциту не очікується – азійські країни, які є головним постачальником продукту, забезпечують попит на високому рівні.

Нагадаємо, що Селекціонери вивели новий сорт картоплі.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: