НОВИНИ

В Україні знову падає ціна на яблука

05.03.2019 07:00

Айдаред і Джонаголд дешевшали швидше інших сортів, а ціни на них були найнижчими. Про це повідомляє EastFruit.

Не дивлячись на те, що українські фермери стримували реалізацію яблука в надії на більш високі ціни, реалії ринку виявилися прямо протилежними очікуванням. У січні – лютому 2019 року середні оптові ціни на ходові сорти десертного яблука знизилися в середньому на 8%.

Схоже, що зниження цін в перші місяці 2019 року стало своєрідним сигналом для садівників, які різко наростили обсяги реалізації яблука зі сховищ. А це, в свою чергу, посилило тиск на ціни яблука.

Лідерами за темпами зниження цін стали сорту Джонаголд і Айдаред. Середня оптова ціна на них впала в середньому на 17% у січні-лютому 2019 року. Ренет Симиренка подешевшав на 11%, Голден Делишез – на 7%, а Гренні Сміт – на 6%. Єдиним популярним сортом, ціни на який не знизилися, був сорт яблук Гала. Ціни на нього залишалися стабільними завдяки гарному експортного попиту. Можна відзначити також зростання цін на сорт Фуджі, однак цей сорт поки що залишається не надто поширеним в Україні, тому ціни на нього не грають вирішального впливу на ринку.

До речі, саме яблуко сорту Фуджі залишається найдорожчим на ринку – оптові ціни на нього досягають 8 грн/кг (близько 30 центів США за кг). Айдаред і Джонаголд навпаки залишаються найбільш дешевими сортами, ціни на які в середньому складають близько 5 грн/кг (близько 18 центів США за кг).

Враховуючи незначне зростання експорту по відношенню до оціночних залишкам яблука в сховищах, темпи реалізації яблука в березні – квітні будуть тільки збільшуватися, тому аналітики не бачать перспектив суттєвого зростання цін на яблуко в цей період.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: