НОВИНИ

В Україні запровадять європейську систему поводження із хімічними речовинами та ЗЗР

09.11.2020 13:32
89010_350618_15-12859

Міністрерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з представниками Координатора проектів ОБСЄ в Україні розроблено проєкт Закону України «Про хімічну безпеку». 9 листопада 2020 року відбулося чергове засідання з оперативного вирішення питань агрохімічного сектору (Агрохімічного штабу) під головуванням заступника міністра Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького на якому обговорено практичну реалізацію цього законопроєкту та нагальні питання агрохімічної галузі. Про це повідомляє agronews.ua.

На сьогоднішній день аналіз правових інструментів та механізмів у сфері хімічної безпеки, а також раціонального управління хімічними речовинами, демонструє, що нормативно-правова система України у цій сфері має фрагментарний та неузгоджений характер. У зв’язку з чим, постала нагальна потреба правового регулювання даного питання.

Завданням проєкту є створення нормативно-правової основи вищого рівня для налагодження функціональної системи забезпечення хімічної безпеки.

Він визначає чіткі повноваження, права та обов’язки державних органів, суб’єктів господарювання та громадян. А також запроваджує європейські сучасні підходи до управління хімічними речовинами та забезпечення хімічної безпеки.

Найближчим часом, у визначені законодавством терміни, законопроєкт буде розміщено на офіційному вебсайті міністерства для проведення публічного обговорення.

На конференції, яка відбулася 9 листопада 2020 року під головуванням заступника МЕРТ Тараса Висоцького було обговорено механізми усунення затримок у державній реєстрації ЗЗР та надання попередньої обґрунтованої згоди в рамках Роттердамської
конвенції.

Також з представниками профільних асоціацій та виробниками було обговорено ситуацію із видачею актів виконаних робіт Міненерго за експертизу і реєстрацію препаратів до моменту реорганізації Мінекоенерго.

У Міндовкілля зауважили, що акти, які потребують узгодження, виробники та зацікавлені сторони зможуть подати до 20 листопада 2020 року.

“Це буде одноразова акція. Хто принесе пізніше – вибачайте. Ми видамо пакет документів і далі доведеться самим все робити”, – підкреслив Михайло Хорєв, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Міндовкілля надало роз’яснення щодо спрощеного додавання заводу.

Також зауважено, що Міністерство довкілля – не екпертна установа, тому до спрощенної процедури узгодження нових хімпрепаратів буде долучено відповідні екпертні установи.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: