НОВИНИ

В Україні запровадять акцизний податок на товари, виробництво яких шкодять довкіллю

01.10.2019 08:55

Кабінет міністрів України запровадить новий акцизний податок на товари, при виготовленні яких підприємства забруднюють довкілля викидами в атмосферу чи воду. Про це йдеться у програмі дій уряду, текст якої з’явився на сайті парламенту.

Зазначається, що розмір податку складе 1% від вартості таких товарів.

«Це дасть змогу акумулювати 5–5,5 мільярда гривень, що будуть направлені на зменшення (компенсацію) вартості кредитних ресурсів, які надаватимуть державні та комерційні банки на енергоефективні заходи», — повідомляють у Кабміні.

Там також планують запровадити універсальну одиницю виміру спожитої енергії — кілокалорії за годину. Також уряд планує збільшити вуглецевий податок, який стягується безпосередньо за обсяги викидів сполук вуглецю в атмосферу.

В уряді сподіваються, що ці заходи мають стимулювати людей бути більш енергоощадливими, а також зменшити обсяги викидів шкідливих речовин у повітря.

Зазначимо, що 30 вересня програму дій уряду зареєстрували у Раді. Нею передбачено зростання економіки на 40%, створення 1 мільйона робочих місць, залучення 50 мільярдів доларів іноземних інвестицій тощо.

В уряді повідомляли, що програма дій може стати основою нової кредитної програми, яку Україна укладе з Міжнародним валютним фондом. Це означає, що реформи, які уряд закладе у цю програму, стануть передумовами для отримання траншів програми.

«Порядком денним можливої підтримки з боку МВФ може стати програма дій уряду, яку буде презентовано Кабінетом міністрів 29 вересня 2019 року», — повідомляли у Міністерстві фінансів за підсумками роботи місії МВФ в Україні.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: