НОВИНИ

В Україні за три роки чисельність органічних пасік зросла у 60 разів

02.12.2020 07:02
бджоляр-Суми

За 3 роки кількість українських пасік, які отримали сертифікат органічного виробництва, зросла від єдиної пасіки до майже шести десятків, розповів Олександр Гера, провідний фахівець сертифікації, стандартизації та якості, відповідальний за напрямок «бджільництво» у ТОВ «Органік Стандарт». Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

«В Україні з кожним роком збільшується кількість сертифікованих пасік. Якщо у 2017 році сертифікованою була лише одна пасіка, яка мала сертифікат органічного виробництва за європейським стандартом. Наразі кількість таких пасік зросла до 56», – розповів Гера під час вебінару, організованого Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва.

За його словами, найбільше таких пасік знаходиться на півдні України і на сході. Загалом представлено 13 областей України. Найбільше пасік, які мають сертифікат органічного виробництва є у Миколаївській області – 23 пасіки, а це майже 7,5 тисяч бджолосімей.

На другому місці – Одеська область. Там пасік вдвічі менше (11) відповідно, менше і бджолосімей (2,5 тис.). На третьому місці Луганська область.

«З кожним роком відбувається коливання – десь пасік і бджолосімей стає більше, десь – менше. Але розподіл кожен рік залишається приблизно таким. Загальна кількість бджолосімей, яка була зафіксована на момент інспекції, це майже 17 тисяч бджолосімей. Пасіки, які проходять сертифікацію, досить великі – зазвичай вони мають в середньому від 200 до 300 бджолосімей», – додав експерт.

Гера зазначає, що основна частина пасік сертифікована за європейським стандартом, і лише одна – за канадським. Ця пасіка знаходиться на заході Україні, дотримується вимог і має намір проводити експорт саме до Канади.

До органічного бджільництва, за словами експерта, є чимало вимог, зокрема і розташування пасіки. Зокрема джерела нектару і пилку за 3 км. від пасіки повинні складатися переважно з органічно вирощуваних культур, або дикоросів.

За словами Гери, в Україні досить багать місць, де можна розмістити пасіку, і дотриматися вимог органічного бджільництва: заповідники, схили, балки, де цвітуть медоноси.

Немаловажним є і походження бджіл. Під час ведення органічного бджільництва потрібно надавати перевагу місцевим екотипам. Вулики повинні виготовлятися з натуральних матеріалів, в більшості випадків це дерево.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: