НОВИНИ

В Україні за новою програмою перевірили воду у річках: перші результати

11.09.2020 15:06
68732867_384228195567462_1743312571017986048_n

В Україні почала діяти нова розширена програма моніторингу річок. Серед переваг виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця за новою програмою – як розширений перелік забруднюючих речовин, так і більш щільна мережа спостережень на річках і водоймах Харківської, Донецької та Луганської областей. Про це повідомляє пресслужба Державного агентства водних ресурсів України, пише agronews.ua.

Нові принципи моніторингу обумовлені впровадженням в Україні європейських підходів для досягнення екологічних цілей у водній сфері.

У перших досліджених за новою програмою у пробах поверхневих вод по визначених пунктах моніторингу в суббасейні Сіверського Дінця перевищень допустимих концентрацій пестицидів не виявлено.

З 1 липня 2020 року в рамках виконання державного моніторингу за новою програмою кількість пунктів моніторингу збільшилась з 34 до 72, які дозволяють оцінити хімічний стан на 61 масиві поверхневих вод (МПВ) 37 річок суббасейну Сіверського Дінця:

– на МПВ на транскордонних ділянках водотоків,

– на МПВ, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення,

– на МПВ, які перебувають під ризиком на основі антропогенних впливів на якісний та кількісний стан вод. До цього часу фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону визначали у річках 38 показників, а відтепер – 70, а саме:

37 забруднюючих речовин для встановлення хімічного стану масивів поверхневих вод (так званих пріоритетних речовин, найбільш шкідливих для людей та біоти),

10 специфічних для суббасейну Сіверського Дінця забруднюючих речовин,

12 фізико-хімічних показників у районах поверхневих питних водозаборів,

11 додаткових показників для транскордонних та питних пунктів моніторингу.

Для втілення європейських підходів моніторингу вод на сході України Держводагентством було ініційовано посилення функціоналу й технічних потужностей басейнової лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР зі створенням одного з чотирьох в Україні сучасних лабораторних центрів – лабораторії моніторингу вод Східного регіону.

Нове лабораторне обладнання було придбано за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, виділені Донецькою облдержадміністрацією за сприяння департаменту екології та природних ресурсів, а також поставлене в рамках проєктів Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Серед них сучасні високочутливі прилади: оптико-емісійний спектрометр з індуктивно-зв’язаною плазмою, рідинний хроматограф та газовий хроматомас-спектрометр для визначення найбільш небезпечних речовин (важких металів, пестицидів, фармацевтичних препаратів та інших органічних сполук).


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: