НОВИНИ

В Україні з кожним роком стає все менш якісних продуктів

16.10.2019 11:15

Скасування держстандартів не вплине на якість продуктів. Про це ГолосUA розповіла заступник директора Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій.

“У нас з кожним роком погіршується якість продуктів. Не думаю, що скасування стандартів сильно на це вплине. У нас вже кілька років тому почали активно скасовувати радянські стандарти. Думаю, що частина виробників все одно буде працювати за ДСТУ, тому що таким чином вони будуть заманювати до себе споживачів. Не обов’язково говорити, що технічні умови завжди гірше, ніж ДСТУ. Виробникам завжди набагато простіше зробити свої технічні умови, ніж розробляти і реєструвати ДСТУ, тому що це дуже тривала процедура. Контролювати, що поклали в продукцію, повинна Держпродспоживслужба. Для контролю їй досить того, що нанесено на етикетці. Якщо мова йде про склад, який цікавить споживача, то контролюючим органам достатньо інформації, яка нанесена на етикетці. Вони можуть не дивитися, що написано в стандарті, а перевіряти інформацію про правдивість етикетки. Якби велася робота в цьому напрямку, то на українському ринку вже було б покращення”, – заявила Ніна Кільдій.

За її словами, Держпродспоживслужба працює неналежним чином.

“У нас постійно продають фальсифікат, пишуть на етикетках одне, а в складі зовсім інше. Порушень досить багато. В різних категоріях відсоток дуже різний. Є продукти, де ситуація краща, є, де ситуація гірша. У тому ж маслі величезна кількість фальсифікату – до 50%. Тобто, це не масло. Причому після проведених досліджень практично на всьому маслі, яке було відібрано, на пачці було написано ДСТУ. Красиво запакували маргарин і продавали споживачам”, – підкреслила Ніна Кільдій.

Вона також зазначила, що найчастіше фальсифікують червону ікру, оливкову олію, які завозяться в країну без єдиного слова українською мовою. Нерідко зустрічається фальсифікат в м’ясних виробах. Буває він і в сметані, сирі і твердих сирах. Також зустрічається фальсифікат і в простих продуктах. Починаючи від йодованої солі і закінчуючи меленим перцем.

“Фальсифікацію розпізнати зовні не можна. Звідси і випливають всі проблеми, які у нас є. Саме для цього і створювалася Держпродспоживслужба, так як більшість показників можна перевірити тільки в лабораторії”. – заявила Ніна Кільдій.

Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: