Асоціація виробників стевії з’явиться в Україні в кінці цього року – початку наступного. Про це в ефірі AgroFM розповів кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторією Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Володимир Стефанюк.
Очікується, що це допоможе зробити якісний ривок у розвитку нішевого виробництва, адже стевію вирощують переважно дрібні фермери. Їм дуже важко впровадити необхідні міжнародні стандарти і пройти ряд бюрократичних процедур, щоб почати експорт.
Стефанюк зазначає, що попит на стевію дуже високий, зокрема, в Європейському Союзі. Якісний лист за кордоном готові купувати дорожче $ 10 тис. за тонну.
Зараз в Європі переробкою рослини займається лише Іспанія. Там випускають шоколад зі стевією і експортують його в 22 країни. Крім того, Нідерланди почали займатися вирощуванням насіння.
«До мене звертаються багато потенційних покупців з ЄС. Також починаємо поставляти продукцію з стевії в Ізраїль. Зацікавлений у майбутній співпраці Китай і В’єтнам», – ділиться Стефанюк.
Звичайно, вирощування та переробка стевії — досить трудомісткий процес. Необхідно вкласти чималі кошти в теплиці, краплинне зрошення, сушку, розфасовку, проте в цій ніші Стефанюк бачить чималі прибутки. За його розрахунками, стевія здатна принести агровиробнику до $ 270 тис. з гектара.
Ринок стевії в Україні експерт оцінює приблизно в 40 т сухого листа щорічно.