Шепетівські цукровики визначатимуть якість цукрових буряків за допомогою першої на теренах держави роботизованої сировинної лабораторії. Про це повідомила пресслужба компанії на своїй Фейсбук-сторінці.
Сезон Шепетівський цукровий комбінат зустріне не лише з європейським способом транспортування буряків — сухою подачею, а й з інноваційними технологіями для визначення якості коренеплодів, адже на підприємстві планують збудувати надсучасну автоматизовану сировинну лабораторію, у якій лаборантом буде не людина, а робот.
У групі компаній «A’SPIK GROUP» зазначають, що такий крок є вимогою часу, оскільки продуктивна робота дозволить запровадити всебічний контроль за якістю давальницької сировини, від якої залежить робота підприємства.
«На старому обладнанні ми могли робити лише 40 проб на добу, завдяки ж автоматизації продуктивність зросте у понад 10 разів, адже робот відбирає 20-30 проб за годину. Нові технології дозволять нам скласти розширену хімічну карту коренеплодів. Це надасть можливість, до прикладу, точно визначити вміст ГМО у цукрових буряках, здійснювати оперативніший та якісніший контроль за станом сировини і посівів на полях», — розповідає головний інженер Шепетівського цукрового комбінату Роман Ковальчук.
Більше того, будівництво інноваційного комплексу для досліджень цукрових буряків у перспективі заощадить і кошти для «A’SPIK GROUP». Зокрема, компанія відмовиться від оренди земельних наділів поза територієї пдіприємства для кагатних полів та старої сировинної лабораторії, оскільки у новому сезоні цукроваріння всі ці об’єкти розташовуватимуться виключно на теренах комбіната.
Відтак, автоматизація призведе не лише до збільшення продуктивності, зменшення витрат робочого часу та обігових коштів, а й принесе користь довкіллю. Постачальником і розробником роботизованого обладнання стане польська компанія Wikpol.