НОВИНИ

В Україні з’явилася нова багаторічна олійна культура

02.03.2020 12:32
4f5a7a9a4227ed736b4817f3e9b98ec6

Ксантоцерасгоріх поки що дивний для нашого краю, однак набагато прибутковіший за багато інших традиційних культур. В країнах Південно-Східної Азії це одна з найбільш цінних олійних культур. Наразі новий олійний горіх знаходить прибічників і в Україні, пише SEEDS.

Ксантоцерас без проблем можна вирощувати і в Україні – рослина вельми непримхлива до грунтів і переносить навіть великі морози. Насіння і саджанці ксантоцерасу можна без особливих складнощів придбати в спеціалізованих магазинах. Ціна насіння стартує від 10 гривень, за рослину просять вже 150 – 200 гривень.

Ксантоцерас горобинолистий – багаторічний чагарник. Заввишки такий кущ виростає від 2-х до 4-х метрів. Батьківщина рослини Китай, центральна Монголія та Північна Корея. Там він може вирости заввишки навіть 8 метрів.

Цвіте ксантоцерас у травні, ще до повного розпускання листя. Ця рослина є дивовижним медоносом – його запашні квіти приваблюють численних комах-запилювачів, зокрема і бджіл.

Ксантоцерас рослина унікальна. Їстівні не тільки його плоди, а й листя (його додають у салати), і навіть квіти – з них варять варення.

Плоди ксантоцерасу зазвичай зріють наприкінці серпня – у вересні. Всередині трикамерної м’ясистої коробочки знаходяться від 6 до 18 невеликих горішків, які зовні схожі на міні-каштани або невеличкий фундук. За смаком ці горішки нагадують мигдаль і надзвичайно поживні. Калорійність 100 г продукту – 650 ккал.

Горіхи ксантоцерасу зазвичай споживають свіжими. Однак їх можна підсмажити або відварити. Крім того, їх висушують, очищають, підсмажують і перемелюють на борошно.

Слід зазначити, що на батьківщині ксантоцерасу, в Китаї, ця рослина є однією з найбільш цінних олійних культур. Його вирощують у 14 провінціях, на площі близько 50 000 гектарів, а річний обсяг виробництва олії становить понад 3750 тонн.

Ксантоцерас добре росте на сонячних або розташованих у незначному затінку, захищеним від вітру ділянкам. Рослина здатна витримувати тривалі зимові температури до –20°С без будь-яких пошкоджень гілок або деревини та скороминучі морози до –34°С. З віком рослина стає більше морозостійкою.

Ксантоцерас цілком акліматизований до зовнішніх умов зростання помірної кліматичної зони і може переносити тривалу відсутність періоду дощів.

Розмножують ксантоцерас насінням або вегетативно – кореневими паростками чи живцями. Спочатку кущ росте досить повільно, але вже за чотири роки досягає висоти близько 2 м. Перші квіти з’являються вже на дворічному кущі, а до п’ятирічного віку дерева стабільно дають щорічні врожаї горіхів.


Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: