В Україні з’явилася чорна горілка. Лімітовану версію напою до Нового року випустила алкогольна компанія Olymp. Як повідомляє компанія, півлітрова пляшка в мережевих магазинах коштуватиме 100 грн. Випускається продукт на лікеро-горілчаному заводі в смт Малинівка Харківської області, пише agro.guide.
Світовим аналогом української чорної горілки є британська Blavod . Чорний колір такого напою досягається харчовою витяжкою на основі екстракту акації Катехі, яка росте в Південній Азії та Центральній Америці. При цьому за своїми органолептичними показниками він нічим не відрізняється від традиційної горілки.
Горілку Blavod у 1996 р. винайшов Марк Дорман. Він першим придумав, як зберегти традиційний смак і запах та надати напою незвичайного кольору. При цьому рідина не мала бути мутною чи фарбувати ротову порожнину.
Зараз Blavod вживають самостійно або у складі коктейлів. Наприклад, суміш чорної горілки та апельсинового соку дає зеленуватий колір напою. Якщо її змішати з водою, то можна отримати сріблястий, а з журавлиновим соком — пурпуровий колір.
Популярність британського напою призвела до появи аналогів в інших країнах. В Чехії випустили Fruko Schulz, темний колір якій дають гумінові речовини. В Італії виготовляють Black Forty. А ще є французько-грузинська Eristoff Black на екстракті лісових ягід.