ВАЖЛИВО

В Україні вже існує ринок землі, який працює за сірими схемами – Сольський

08.12.2019 10:27
3J0A6984-ID53237-650x410-19767

За договорами довгострокової оренди і емфітевзису в Україні близько 1,1 млн га підмораторних земель вже фактично продані, повідомив глава аграрного комітету ВР. В Україні вже фактично існує ринок землі, який працює за “сірими схемами”, повідомив глава аграрного комітету ВР Ради Микола Сольський, повідомляє  Інтерфакс-Україна

“Сьогодні ми маємо ринок, який працює за сірими схемами обходу мораторію. Він є викривленим і має свої наслідки. Ціна на такі землі не є справедливою, і в програші залишається і продавець, який отримав занижену вартість ділянки, і покупець, який незахищений юридично”, – повідомив Сольський. 

За його словами, близько 1,1 млн га земель під мораторієм в Україні фактично продані за договорами довгострокової оренди та емфітевзису за станом на серпень 2019 року.

Із загальної кількості сільгоспземель приватної власності близько 25,7 млн ​​га – це пайові землі, які були передані колишнім працівникам колгоспів і частині працівників соцсфери (таких пайовиків близько 7 млн) і на їх земельні ділянки поширюється мораторій. З цієї кількості, за договорами емфітевзису, передано 497,3 тис. га, за довгостроковими договорами оренди – 600 тис. га. 

Сольський звернув увагу, що є також 3,7 млн ​​га приватних сільськогосподарських земель – земельні ділянки, які виділялися для особистого сільського господарства, і на ці ділянки мораторій не поширюється. Їх власники можуть вільно продавати ділянки, і за останні 15 років близько 1 млн га вже продані. 

Всього в Україні близько 41 млн га земель сільгоспземель, з них у державній власності понад 7 млн ​​га, у приватній – понад 33 млн га. 

Глава парламентського аграрного комітету зазначив, що наразі на підприємства до 1 тис. га припадає близько 35 тис. господарств, і вони обробляють, приблизно, 23% всіх сільгоспземель. Найбільша і стабільна група – це 5 тис. підприємств із земельним банком від 1 тис. га до 10 тис. га, які обробляють понад 50% всіх сільгоспземель, вони займаються виробництвом зернових і технічних культур. 180 підприємств від 10 тис. га обробляють 21% всіх земель сільгоспземель. 

Сольський вказав, що комітет зараз працює з правками до другого читання по законопроекту про ринок землі, зокрема, розглядаються правки з позиції президента про допуск іноземців до участі в українських юридичних особах, які зможуть купувати землю, тільки за умови, що це буде підтримано на референдумі. 

“Упевнений, що фракція Слуга народу підтримає саме таку позицію президента, зазначені правки вже внесені до профільного комітету”, – сказав він. 

Глава профільного комітету також зауважив, що дискусійна норма про обмеження на купівлю землі, очевидно, буде в рази зменшена. “Багато правок з цього приводу вже передано в комітет”, – уточнив Сольський.

 Крім того, законопроект має норми, які дозволяють фермерам без аукціону, в той час, коли вони вважатимуть за необхідне, викупити надані їм у постійне користування або на праві довічного успадкованого володіння земельні ділянки з розстрочкою на п’ять років за ціною, що дорівнює нормативно грошовій оцінці.

 “Уже внесені правки, які збільшують цей термін до 7-10 років”, – зазначив глава аграрного комітету, додавши, що є також правки, які передбачають аналогічні норми в певних розмірах для фермерів, які орендують землі відповідно до договорів оренди, а не тільки відповідно до актів постійного користування. 


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: