НОВИНИ

В Україні вивели новий сорт часнику

04.03.2019 16:49

Дніпровська компанія «Чистий продукт» вже 12 років займається вирощуванням часнику. Починалося все з 1 гектара, а зараз площі під цією культурою коливаються в районі 100 га. А в 2018 році господарство зареєструвало свій власний сорт Ірен, і почали вирощувати його вже повними обсягами, близько 50 га – як на продаж, так і на посадковий матеріал. Про це розповів засновник компанії Сергій Паращенко, повідомляє «Агро Південь».

«Ми напрацьовували сорти, намагалися працювати за ліцензійними сортам, в основному це був Харківський інститут селекції, там два сорти: Дюшес і Американський білий. Ми з ними увійшли в тісне співробітництво, і років 3-4 брали у них за ліцензією насіннєві форми часнику. Множили це все, робили вибір, порівнювали, і паралельно велася селекція свого сорту, місцевого, який ми порівнювали з тими сортами. І ось через 10 повних років, в 2018 році, зареєстрували свій власний сорт часнику – Ірен », – розповідає Паращенко.

Він зазначає, що даний сорт показав свою перевагу над іншими сортами. А саме, стабільність перезимівлі, якісний урожай, стійкість до хвороб, а також велику питому вагу і хорошу лежкість.

«Коли ми беремо воздушку Ірен в руку і точно таку ж воздушку іншого сорту, одного калібру, однієї фракції, і ложем на ваги, то це різниця 20-25%. Крім цього, коли ми беремо 4 мм +, ми менше калібр і не розглядаємо в своєму виробництві, то з 10 рослин якогось сорту буде набагато менше 4 мм + ніж з тих ж 10 рослин Ірен, і за вагою і за кількістю. Це теж дуже важливий фактор, тому що рослини ще знаходиться в активному життєвому циклі, воно не вироджується », – стверджує засновник господарства.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: