АГРОФОТО

В Україні виведено унікальні сорти картоплі

20.03.2021 13:21
1615545084-369

Селекціонери науково-виробничого об’єднання «Чернігівеліткартопля», що в смт Седнів Чернігівської області, вивели екзотичну картоплю з фіолетовим та червоним м’якушем. Наразі  нові сорти готують до реєстрації в державному реєстрі рослин.  Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

“Щороку ми подаємо на державну реєстрацію наші нові гібриди. У найближчому майбутньому сподіваємось зареєструвати сорти з кольоровим м’якушем: фіолетову картоплю “Либідь” та червону “Фурор”. “Либідь” ми ще торік подали на випробування і маємо надію, що скоро вона буде занесена до реєстру”, – розповів генеральний директор НВО “Чернігівеліткартопля”, заслужений працівник сільського господарства України, кандидат економічних наук Ігор Шкурко.

Ігор Шкурко
Ігор Шкурко

За його словами, “Либідь”, наприклад, вивели шляхом схрещування одного з зарубіжних сортів-похідних дикорослої форми, знайденої колись у Перу, та власного сорту “Нагорода”. Селекційна робота тривала понад 10 років.

Як додав заступник гендиректора з наукової роботи Геннадій Гайструк, для виведення оригінальних бульб на підприємстві висівають колекцію з понад 300 сортів. З ними й експериментують. Фіолетову картоплю теж стараються урізноманітнити.

Читайте також: в Україні створили новий сорт огірків, що плодоносить 65 днів.

“Ми працюємо над тим, щоб м’якуш бульби був і чисто фіолетовий і мав, скажімо, білі прожилки. Та найголовніше, звісно, – щоб ці сорти відзначалися добрими смаковими якостями й користувалися попитом у споживачів”, – зазначив Гайструк.

Він також розповів про довгий і цікавий шлях, який проходить насіннєвий матеріал до того, як стати справжньою сортовою елітою. Починається він з гібридизації – запилювання квітів бульби одного сорту іншим. Потім з уже відцвілого куща збирають зелені кульки-ягоди. У кожній з них міститься від 50 до 100 насінин картоплі, які відрізняються одна від одної генетичною інформацією. Ягоди ці висушують та висівають у ґрунт. Кущ, який виростає, дає так звані однобульбовочки, які можуть бути різними як за кольором, так і за формою.

“З насіння навіть однієї ягоди ми можемо отримати і білу, і червону, і рябу картоплю. З них вибираємо ту, яка нам подобається, яка зацікавила”, – сказав селекціонер.

Серед виведених таким чином гібридів – три з червоним м’якушем, шість – із фіолетовим. Фахівці наголошують, що до того, як назвати їх сортами, з ними треба працювати 10-12 років.

За смаком кольорова картопля, зокрема “Либідь”, – така сама, як і звичайна. Проте вона приваблює екзотичним виглядом, цінується за високий вміст антиоксидантів, використовується як природний барвник продуктів харчування, підходить для переробки, зокрема виробництва чіпсів.

Споживачам насіння нових кольорових сортів седнівське підприємство продає вже кілька років, і попит на нього зростає. Для себе екзотичну бульбу купують дачники й городники, а підприємці та фермери беруть задля розмноження та перепродажу насіння. Щоправда, весь врожай минулого року “Чернігівеліткартопля” ще восени відвантажила європейській компанії, яка забажала вирощувати її для виробництва чіпсів. Шкурко зазначив, що попит на таку картоплю в Європі зумовлений великою конкуренцію на ринку чіпсів, однією з незайнятих ніш якого є виготовлення продукту незвичного кольору.

Розповівши про свої оригінальні бульби, керівник попросив зацікавлених у її вирощуванні навесні “не обривати” телефони підприємства заради отримання насіння. Тому що воно давно продане. Реалізація ж нового врожаю розпочнеться не раніше як 1 жовтня. Зараз підприємство допродує насіння з десятка сортів, які залишились у сховищі.

ПрАТ “НВО “Чернігівеліткартопля” – багатогалузеве агропідприємство. Спеціалізується на виробництві елітного насіння картоплі й зернових культур, має молочнотоварну ферму. Працює в товариств 60 людей, з яких 8 – у науковому підрозділі. Торік насіннєвою картоплею НВО засівало 70 га, в цьому році засадить 100 га. Працює тільки з сортами української селекції.


Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: