НОВИНИ

В Україні висадили пробіркові рослини картоплі в єдину промислову гідропонну теплицю

19.04.2020 18:09
1586358323_1_картопля

Працівники наукового відділу НВО «Чернігівеліткартопля» висадили пробіркові рослини картоплі в єдину в Україні промислову гідропонну теплицю для отримання безвірусних мінібульб різних сортів. Повідомляє golos.com.ua, пише agronews.ua.

Працівники наукового відділу НВО «Чернігівеліткартопля» висадили рослини «in vitro» (пробіркові рослини картоплі) в єдину в Україні промислову гідропонну теплицю для отримання безвірусних мінібульб різних сортів картоплі. Через п’ять років буде елітна картопля. Чистенька. Без хвороб і вірусів.

У чому різниця такої системи з технологією вирощування елітної картоплі в ґрунті? Генеральний директор НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко розповідає: «Так, як ми, не тільки в Україні, а й навіть іноземці не роблять. Різниця полягає в тому, що традиційна технологія дає один урожай мікробульб, а наша – декілька. При традиційній з одного ростка знімають 5-6 бульб, а у нас – 23-25. Між двома шарами плівки утворюється павутина кореневої системи, з якої, як ото огірки з гудини, треба періодично знімати бульбочки. Між плівками ще й спеціальний поживний розчин, який ми виготовляємо самі. Точніше – три розчини: на різні етапи росту».

У минулому році теплиця не працювала, були технічні неполадки. Недавно ж всі ремонти закінчені. І тепер лишається зачекати … п’ять років.

НВО «Чернігівеліткартопля» заклало для вирощування еліти різні сорти, є серед них і їх власні – «Панянка» (він зареєстрований позаминулого року), «Зоряна», «Сувенір чернігівський», «Нагорода». Чернігівські дачники віддають перевагу «Сувеніру чернігівському» – він найбільш підходить для примхливих умов вирощування. Але насіннєву картоплю підприємство уже попродало – картопля цього року дорога, а гендиректор об’єднання Ігор Шкурко образно прогнозує, що цьогоріч і лушпайки українці поїдять… 

Йдеться, звісно, про погоду – у ґрунті мало вологи, і літо прогнозується посушливим. Багато господарів на Чернігівщині вже картоплю садять, намагаючись захопити якомога більше вологи в ґрунті. Проте Ігор Шкурко вважає такий підхід помилковим: «Земля холодна, а висаджувати бульбу треба, коли температура на глибині 8–10 сантиметрів буде плюс 10 градусів. Висаджувати ж треба неглибоко – на 5-6 сантиметрів з наступним обсипанням». 

«Так, проблема з вологою є, – каже Ігор Вікторович. – Та ще й крім природних умов, нерозумні люди повипалювали всі калюжі, ставочки, озеречка. Проте ми садити картоплю не поспішаємо: завдяки кількарічному глибокому розпушуванню на наших полях волога є».

В аграріїв ще й інша проблема цього року: саджалки не садять пророслу картоплю, а цього року вона через теплу зиму попроростала зарано. В Седневі (там розташоване НВО «Чернігівеліткартопля») чекають на французьку саджалку, яка дає змогу садити і пророслу бульбу. Загалом же картоплярі з науково-виробничого об’єднання «Чернігівеліткартопля» спокійно дивляться на перспективу: без другого хліба не лишаться.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: