ВАЖЛИВО

В Україні виробництво молока опинилось під загрозою

28.03.2021 13:32
445fee19e4675512d5d2529ba846a627

Експерти молочного ринку вже кілька років б’ють на сполох – в Україні падає виробництво молока на фоні стрімкого росту імпорту. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua 

Нещодавно Держстат повідомив, що в Україні за підсумками перших двох місяців 2021 року виробництво молока зменшилося майже на 5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року – вироблено усього 1,06 млн т молока. Ще на початку 2000-х корови в домашніх господарствах селян були звичним явищем. Сьогодні таких господарств усе менше і менше. Промислове виробництво молочної сировини не покриває нестачу молока в господарствах населення при дедалі більших вимогах до якості молока і молочних продуктів. За різними оцінками, щороку в Україні поголів’я корів молочнотоварної галузі зменшується в середньому на 100 тисяч голів. Такими темпами Україна може остаточно втратити власну молочну галузь, лякають галузеві експерти.

Водночас, останні кілька років постійно відбувається зростання імпорту деяких видів молочної продукції. У 2020 році він зріс удвічі та сягнув критичного рівня. В Україну було завезено 90 тис. тонн молочних продуктів, з них – 47 тис. тонн сирів. У молочному еквіваленті – це 1 млн тонн сировини. Таким чином в Україну було імпортовано молочної продукції на $300 млн. Про це нещодавно заявив голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський та повідомив, що учасники профільних асоціацій, 14 вітчизняних молочних компаній звернулися до Мінекономіки з вимогою провести спеціальне розслідування стосовно імпорту деяких видів молочної продукції та захисту українського ринку від неконтрольованого імпорту молочної продукції. Розслідування поки що триває.

Заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов також попереджає, що за нульової митної ставки на імпорт молочних продуктів обсяги їх надходження з ЄС будуть зростати. Причому насамперед в низькому ціновому сегменті. Тобто в Україну імпортуватиметься більше продукції низької ціни та якості.



 «У 2022 році прогнозується збільшення імпорту молокопродукції – у перерахунку на молоко – до 710-715 тис. тонн. Це сприятиме подальшому скороченню поголів’я корів у господарствах населення. А в Україні на ринку молока залишатимуться лише ефективні виробники – ферми, які мають високопродуктивних корів і виробляють молоко високої якості», – попередив Пугачов.

Загалом, він нагадав, що з посиленням з 2019 року вимог до якості молока в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, господарства населення практично були усунуті від організованої заготівлі, чим збільшили наявний дефіцит молочної сировини. Причина і в тому, що значна частина ферм має застаріле обладнання і низькопродуктивне поголів’я корів. Вироблене ними молоко – сировина для молокопереробних підприємств – не може конкурувати за ціною з імпортною сировиною, яка і дешевша, і якісніша.
 
Своєю чергою заступник директора департаменту аграрної політики Мінекономіки Олена Дадус в розмові з кореспондентом Укрінформу погоджується, що обсяги державної підтримки молочної галузі в Україні і ЄС, дійсно, неспівставні та не сприяють конкурентоздатності українського товаровиробника.


«Якщо ми будемо говорити про обсяги підтримки в державах учасницях ЄС і обсяги підтримки в Україні, це ні для кого не секрет, і ні для кого не новина, що вони недостатні. Але ми постійно знаходимося в конструктивному діалозі з усіма асоціаціями та громадськими організаціями галузі. Так, дійсно, їм не легко. Коли у 2014 році закрився ринок Росії, яка споживала весь обсяг, не звертаючи увагу на якість продукції, то для українських переробних підприємств постало питання модернізації потужностей, встановлення сучасних ліній, які здатні забезпечити виробництво продукції високої якості, на яку є попит в інших країнах», – заявила Дадус.

Вона розповіла, що наразі розпочато переговори на міждержавному рівні, проводяться дослідження і, можливо, вимоги до якості українського молока будуть дещо переглянуті. Але, за словами посадовця, це не швидкий процес. Тим часом Україна має працювати над зміною структури виробництва. Адже наразі в нас 25% молока виробляється в організованому секторі, тобто сільськогосподарськими підприємствами, і 75% господарствами населення. І лише половина молока, яке загалом виробляється в Україні надходить на переробні підприємства. При цьому майже все молоко з організованого сектора переробляється, на відміну від молока “народного”.


Перегляди: 23
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: