НОВИНИ

В Україні втратили чинність 90% радянських ГОСТів

24.01.2019 16:51

Загалом повинні бути скасовані 12090 радянських ГОСТів. Разом з цим 1173 з них залишаються чинними станом на 1 січня 2019 року. З 1 січня 2019 року переважна більшість технічних стандартів Радянського Союзу «ГОСТ», розроблених до 1992 року, втратили силу в Україні. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку. Про це повідомила прес-служба Мінекономіки.

Загалом повинні бути скасовані 12090 радянських ГОСТів.

«Протягом 2016-2018 років до Національного органу стандартизації надходили пропозиції щодо подовження термінів чинності деяких ГОСТів. В результаті консультацій, Національний орган стандартизації ухвалив низку наказів, згідно з якими 1173 радянські ГОСТи залишаються чинними станом на 1 січня 2019 року», – зазначили у відомстві.

Такі ГОСТи діятимуть до 1 січня 2022 року. Зокрема, це стандарти на заміну яких наразі проводиться або передбачається проведення розробки проектів відповідних національних стандартів; стандарти, посилання на які є в нормативно-правових актах; стандарти Єдиної системи конструкторської документації; стандарти розроблені свого часу на основі міжнародних стандартів, версії яких є актуальними в наш час.

«Оскільки, продовження дії радянських ГОСТів після 2022 року є неможливим, Мінекономрозвитку та Національний орган стандартизації наполегливо рекомендують всім заінтересованим сторонам, які в своїй роботі використовують ГОСТи, скористатися рекомендаціями, розміщеними на сайтах Мінекономрозвитку та ДП «УкрНДНЦ», та знайти альтернативу використанню стандартів Радянського Союзу, які фактично є регуляторними актами вже неіснуючої держави і суперечать нововведенням, запровадженим у сфері технічного регулювання України та зобов’язанням України щодо реформування сфери технічної стандартизації передбаченими Угодою СОТ та Угодою про асоціацію із ЄС», – йдеться в повідомленні.

Водночас, за потреби розробки національного стандарту на заміну відповідному радянському ГОСТу будь-яка зацікавлена сторона (органи влади, асоціації виробників, підприємства, громадські організації тощо) може виступити замовником розробки такого стандарту відповідно до Закону України «Про стандартизацію», йдеться у повідомленні.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: