НОВИНИ

Вперше в Україні побудують сонячну електростанцію над сільськогосподарським полем

18.05.2020 14:32
https://agronews.ua/

У Дергачівському районі Харківської області вперше в Україні побудують сонячну електростанцію потужністю 2 МВт, під панелями якої продовжать вирощувати овочі та інші сільгоспкультури. Про це повідомляє ecotown, пише agronews.ua.

Проект вирішили розширити після втішних результатів експериментальної СЕС встановленої на ділянці площею 400 кв. м

“Будуючи першу сонячну станцію над сільськогосподарським полем ми втілили напрацювання вчених з Fraunhofer Institutes, який об’єднує зусилля провідних університетів Німеччини у проведенні прикладних досліджень, у тому числі у сфері агрофотовольтаніки (отримання електричної енергії та вирощування сільгоспкультур одночасно на одних і тих же площах)”, – розповів засновник Харківського енергетичного кластера Станіслав Ігнатьєв.

Він додав, що одне з аграрних підприємств Харківщини вирішило встановити сонячну електростанцію як автономне і екологічно чисте джерело електроенергії, але не хотіло заради цього виводити частину земель з сільгоспобороту – і ми запропонували спробувати використовувати розробку фахівців з Німеччини.

“На розробку проекту незвичайної СЕС пішло два місяці, а на монтаж – ще місяць. «Фотоелектричні модулі замовлені у Китаї встановили на опорах на висоті від 2 до 2,2 м”, – підкреслив Ігнатьєв.

Також він зазначив, що цього досить, щоб під ними проїжджав стандартний мінітрактор з відкритою кабіною, а також була можливість виконувати весь комплекс сільгоспробіт, а сонячні панелі розмістили на полі так, щоб під ними було достатньо світла для нормального розвитку рослин.

“Практика показала, що таке рішення не тільки не шкодить рослинам, а йде їм на користь, дозволяє зберігати вологу в грунті. «Під сонячними панелями панує мікроклімат, що дозволяє зберігати вологу у грунті, а значить економити на поливі: ранкової роси вистачає рослинам на весь день, а у найспекотніші полуденні години панелі забезпечують комфортну тінь”, – коментує Ігнатьєв.

Він наголосив, що завдяки створенню оптимальної температури, утриманню вологості і затіненню у сонце пік, урожайність помітно виросла: спочатку землю під панелями сонячної електростанції засіяли кормовими травами і зібрали урожай на 35% більше звичайного, потім посадили помідори і огірки – урожайність підвищилася на 40%.

“Завдяки вирощуванню сільгоспкультур терміни окупності сонячної електростанції вдасться знизити зі стандартних 5,5 до 3,5 років”, – зауважує Станіслав Ігнатьєв, додаючи, що експериментальний проект обійшовся у 180 тисяч доларів.

Він підсумував, після того, як площа електростанції буде збільшена до 2 га, агрофірма не тільки повністю забезпечить власні енергопотреби, а й зможе продавати надлишки електроенергії за “зеленим” тарифом.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: