НОВИНИ

В Україні вперше за десятиріччя чистять зелені насадження від інвазійних видів дерев

03.07.2020 08:32
img-20200701-195336

Не всі дерева однаково корисні. Деякі види потрапляють в Україну з інших материків, швидко ростуть, шкодять місцевій екосистемі й витісняють із території аборигенні види. Такі дерева називають інвазійними. Саме таким видом є клен ясенелистий, який захопив українські зелені насадження, будучи родом з Північної Америки. Про це повідомляє poltava.to.

Він швидко нарощує популяцію і під його пологом місцеві види не можуть існувати та зникають. Крім того, цей клен не рекомендований для міста: він ламкий, часто падає від своєї ваги, нахиляється над дорогами, його насіння не їдять місцеві птахи.

Клен ясенелистий — дуже ламкий, – пояснює полтавський еколог Ольга Іващенко.

“Ми проводимо інспекцію деревостану, яка є у Прирічковому парку Полтави. Смуги, які наносять екологи, означають, що дерева інвазійні, або їхній стан незадовільний (нахилені до землі чи мають ураження). Всі інші позначки — цінні дерева, їх не можна чіпати. Інвазійні й цінні дерева мають бути позначені на мапі. Фарба тримається два роки, тому надіюся, що за цей час місто проведе санітарні чистки”, — каже Ольга Іващенко.

“Сподіваюся, місто зверне увагу не тільки на амброзію, а і на клен ясенелистий. Прирічковий парк майже втратили вільху, її молодих особин взагалі немає. Вона не має шансів конкурувати із кленом ясенелистим, який росте у 6-7 разів швидше. Зникла тополя біла і чорна — типові дерева для берега Ворскли. У парку чагарник, важко пройти, зарослі клену і під ним нічого немає. Насувається екологічна катастрофа, ситуація тривожна”, – робить висновок вона.

Також клен ясенелистий є ідеальним харчуванням для американського білого метелика. Гусінь їсть і інші дерева в парку, а потім летить у приватні садиби. Якщо не захищати екосистему, то у будуть скелети дерев, завішані гусінню. Уже через місяць буде масивна популяція гусениць, буде багато гусеничної павутини.

“Парк біля річки — це складна екосистема. Наприклад, вільшанка гніздиться тільки на вільсі і їсть її плоди. Якщо ми втратимо аборигенні дерева, ми втратимо і фауну, яка живе на цих деревах. Для парку потрібні аборигенні види рослинності, типові для Ворскли: верби, тополя, вільха”, – підсумовує екологиня.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: