НОВИНИ

В Україні вперше за 5 років скоротився експорт м’яса та м’ясопродуктів

03.08.2020 12:02
b6e8a0c1

Експорт продукції м’ясної групи з України в І півріччі 2020 року зменшився проти аналогічного показника 2019 року на 12,2% – до $ 319 млн, розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов. Про це повідомила пресслужба інституту, пише agronews.ua.

За його словами, це перший негативний результат за останні п’ять років. Головною причиною такого різкого зниження є введення карантинних заходів, пов’язаних з пандемією коронавируса COVID-19.

Очолює рейтинг імпортерів українського м’яса Саудівська Аравія, яка за шість місяців 2020 р закупила 15% продукції. Значно менші закупівлі здійснюють Нідерланди (14,2%), ОАЕ (11,1%), Білорусь (6,3%), Азербайджан (5,8%), Ірак (4,6%) і Казахстан (4,5% ).

«Сукупно ці країни акумулюють близько 62% експорту вітчизняної м’ясопродукції в грошовому вираженні», – зазначив Н.Пугачев.

Найбільш продаваним видом м’яса є птиця. Обсяги експорту птиці залишилися практично незмінними в порівнянні з першим півріччям 2019 року – 212 тис. тонн. У той же час валютні надходження від продажу м’яса птиці вітчизняного виробництва на зовнішніх ринках скоротилися на 12%, склавши $ 271 млн.

Як нагадав експерт, в січні 2020 року Європейський союз тимчасово заборонив імпорт української курятини через спалах пташиного грипу. Аналогічні заходи застосували до української продукції та інші країни. Хоча незабаром заборона була знята, понесені втрати не дозволили вітчизняним експортерам продовжити нарощування зарубіжних продажів.

«При збереженні стабільної ситуації на світовому ринку в другій половині 2020 року можна очікувати зростання експорту м’яса птиці українськими компаніями», – підсумував Н.Пугачев.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: