Жимолость може бути нішевою ягідної культурою, але в професійному середовищі про неї говорять чи не більше, ніж про лохину, малину чи суницю садову. При цьому основним предметом дискусії є питання про те, чи є у жимолості будь-які перспективи, пише EastFruit.
Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України є одним з головних промоутерів жимолості, вважаючи, що сучасні сорти цієї ягідної культури мають хороші перспективи на ринку. Одним з аргументів на користь жимолості виступає висока популярність цієї ягоди в Канаді, де навіть проводяться «Дні жимолості» і є великі компанії, кожна з яких вирощує понад 200 гектарів цих ягід.
Нерепрезентативні опитування споживачів в Україні, проведені командою EastFruit, показують, що більшість споживачів ніколи не чули про таку ягоді. Однак серед тих, хто її спробував, є чимало тих, хто в захваті від смакових якостей цієї ягоди. Крім того, це найраніша кущова ягода, що з’являється на ринку.
Канадці її нерідко рекламують слоганом «краще, ніж лохина» і не безпідставно: плоди жимолості містять в два рази більше вітаміну А, в три рази більше заліза і фосфору, в чотири рази більше кальцію і т.п.
той же час учасники ягідного ринку, які вже спробували вирощувати жимолость, вважають, що продати її проблематично. Наприклад один з найбільших українських виробників ягід «Українська ягода» в минулому році заявив, що позбавляється жимолості, яку нині вважає безперспективною культурою.
Певний обережний інтерес до ягоді виявляють і переробники. Зокрема, молочники вважають, що використання жимолості в якості наповнювача для йогуртів може привернути увагу, тому що це може бути певною новинкою і способом виділитися на тлі інших. Проте, не всі згодні, що жимолость повинна коштувати більше, ніж лохина, а саме на цьому часто базуються бізнес-плани тих, хто її висаджує.
Експерти оцінюють площі лохини в Україні на рівні 100 гектарів, при цьому тенденція по площах в даний момент скоріше негативна. Але це може змінитися, тому що в Європі інтерес до лохини починає рости, а площі під нею в Польщі деякі оцінюють вже в 2 тис. гектарів.