НОВИНИ

В Україні оформлена перша аграрна розписка на урожай часнику

09.05.2020 11:05
mini-chesnok-dlya-muzhchin-1024x576-1024x576

З березня 2020 р. фермери вперше почали оформляти аграрні розписки на часник. Одну з них оформило невелике сільськогосподарське підприємство з Тернопільщини, отримавши посівний матеріал часнику під заставу врожаю цієї культури з чотирьох гектарів, повідомляє uhbdp, пише agronews.ua.

Віднедавна Попчук робить ставку на часник, а для цього потрібен якісний посівний матеріал. Тож фермери вирішили скористатися аграрною розпискою. Процедура збору документів і нотаріального затвердження тексту розписки не була складною.

«Я ніколи раніше не користувалася жодними кредитними програмами, лише мала банківську кредитну картку. Тож розписка стала першим інструментом кредитування для нас», —  говорить Світлана Попчук

Другу чаникову аграрну розписку отримав фермер Сергій Марчук. Його господраство знаходиться на межі  Вінницької та Одеської областей. На 36 га  фермер вирощує лохину, малину, нут, часник, а також займається тваринництвом. Нещодавно його господарство отримало сертифікат на органічне виробництво. Сергій Марчук отримав посівний матеріал часнику під товарну аграрну розписку, за якою він має повернути кредитору 10 т часнику першого класу.

Кредитором в обох випадках виступила одеська компанія «Агро-Патріот». Наталія Сударкіна, директорка компанія «Агро-Патріот», пояснює, що компанія співпрацює із 70 фермерськими господарствами

«Дуже часто фермери, з якими ми працюємо, просять у нас посівний матеріал в кредит і розраховуються вже після збору урожаю. Ті, з ким ми тривалий час працюємо і кому довіряємо, отримують від нас такий кредит, але це коло позичальників обмежене. А з таким інструментом, як аграрна розписка, ми могли б швидше розширятися, охопити більше фермерів, оскільки знаємо, що ми, як кредитор, захищені», — коментує Наталія Сударкіна.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: