НОВИНИ

В Україні вдосконалять законопроєкт про аграрні розписки

04.11.2020 07:02
news3.12.04.17

2 листопада відбувся круглий стіл на тему «Удосконалення законодавства щодо функціонування і обігу аграрних розписок» за участю заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького, народних депутатів, представників Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики та Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики, Міністерства юстиції України, НБУ, профільних асоціацій та фінансових установ. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки, пише agronews.ua

Учасники висловили коментарі та пропозиції щодо законопроєкту № 2805, метою якого є спрощення та здешевлення процесу оформлення аграрних розписок, підвищення їх ефективності, розширення сфери використання, забезпечення їх надійності, що розширить перелік кредиторів за аграрними розписками.

Серед нововведень законопроєкту – аграрні розписки набувають статусу боргових неемісійних цінних паперів, стандартизована та індивідуалізована форми розписок, видача розписок в Реєстрі як електронних документів або як облікових записів на рахунках в цінних паперах в системі депозитарного обліку, видача розписок с/г кооперативами або фермерськими господарствами тощо. Основною перевагою оновленого законопроекту є спрощення процесу видачі-обігу-погашення аграрних розписок, що зменшить витрати часу та фінансових ресурсів.

«Мінекономіки підтримує цю законодавчу ініціативу, адже фінансовий інструмент – аграрна розписка – повинен розвиватися та розширювати можливості аграріїв. Вже понад 3 тис. сільгоспвиробників за допомогою аграрних розписок залучили понад 33,8 млрд грн в АПК від початку їх впровадження в Україні. Кожна гривня, яку отримають виробники через аграрні розписки допоможе їм, перш за все, вчасно виконати весняні польові роботи. Сподіваюся, що законопроєкт вдасться імплементувати вже весною під урожай 2021 року», – зауважив заступник Міністра Тарас Висоцький.

Після доопрацювання законопроєкту на основі висловлених коментарів, документ буде подано до Верховної Ради України для його прийняття у І читанні.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: