По березень Україна активно експортувала цибулю до Молдови, Румунії та Іраку, але вже у квітні обсяг експорту різко зменшився. Натомість майже в 3 рази збільшився імпорт. Протягом квітня в Україну було ввезено в 10 разів більше цибулі, ніж вивезено. Повідомляє SHUVAR.info, пише agronews.ua.
Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар», гуртового ринку, коментує цю ситуацію тим, що імпортувати продукт почали відразу, як ціни зросли майже в 2 рази.
«Проте, не можна вважати експорт головною причиною здорожчання, скоріше за все такі цінові гойдалки пов’язані із несистемним відношенням до продажів з боку українських фермерів. Виробники, помітивши підвищений експортний попит, вирішили притримати певні обсяги цибулі й тим самим створили «вікно» для імпорту. Сьогодні наша цибуля вимушена конкурувати із продукцією виробників Польщі, Голландії та навіть із ранньою цибулею виробництва Узбекистан. Ціни, звичайно, досить швидко знов впали», – зауважила Тетяна Гетьман.
Також, вона повідомила, що експорт українського продукту протягом останніх 4 років зростає, завдяки напрацьованим бізнес-стосункам із зовнішніми покупцями.
За даними департаменту «Аналітика», у березні на майданчику ринку «Шувар» було продано понад 2 тис. т цибулі, у порівнянні із лютим це на 40% більше. Найвища ціна в березні цього сезону була 18-20 грн/кг, а протягом квітня завдяки збільшенню імпорту, цибуля в Україні подешевшала в 1,5 рази. Станом на середину травня 2020 р. на майданчику ринку «Шувар» цибуля врожаю 2019 р. продається за ціною 12-13 грн/кг.